Szybki bigos z kapusty pekińskiej
Bigos z kapusty pekińskiej |
Bigos z kapusty pekińskiej |
Dziś przedstawiam Wam przepis na szybki obiad. Taki bigos to typowe danie jednogarnkowe. Pyszne w pierwszy dzień, ale jeśli dotrwa to i na drugi dzień smakuje wyśmienicie. Zaletą takiego bigosu jest też to, że robi się go bardzo szybko.
- 1 średnia kapusta pekińska
- 300 g boczku ( u mnie chudy )
- 250 g kiełbasy ( u mnie wiejska lub swojska )
- cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka mielona
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na głęboką patelnię typu wok. Podsmażamy aż puści tłuszcz. Jeśli boczek jest chudy możemy podlać go niewielką ilością oleju
- Do podsmażonego boczku dorzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia
- Do cebuli i boczku dorzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i chwilę razem smażymy
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę razem smażymy
- Dodajemy cienko poszatkowaną kapustę pekińską. Solimy. Mieszamy i chwilę razem dusimy, a następnie dolewamy pół szklanki wody ( może być więcej, jeśli chcemy, żeby bigos miał więcej płynu, który i tak częściowo odparuje ). Doprawiamy pieprzem, mieloną papryką i dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem 10-15 minut
- Podajemy z ulubionym pieczywem
Szybki bigos z kapusty pekińskiej |
Komentarze
Prześlij komentarz