Szybki bigos z kapusty pekińskiej

Szybki bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej


Bigos z kapusty pekińskiej

      Dziś przedstawiam Wam przepis na szybki obiad. Taki bigos to typowe danie jednogarnkowe. Pyszne w pierwszy dzień, ale jeśli dotrwa to i na drugi dzień smakuje wyśmienicie. Zaletą takiego bigosu jest też to, że robi się go bardzo szybko. 

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 300 g boczku ( u mnie chudy )
  • 250 g kiełbasy ( u mnie wiejska lub swojska )
  • cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka mielona 
Sposób przygotowania:
  • Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na głęboką patelnię typu wok. Podsmażamy aż puści tłuszcz. Jeśli boczek jest chudy możemy podlać go niewielką ilością oleju
  • Do podsmażonego boczku dorzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia
  • Do cebuli i boczku dorzucamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i chwilę razem smażymy
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę razem smażymy
  • Dodajemy cienko poszatkowaną kapustę pekińską. Solimy. Mieszamy i chwilę razem dusimy, a następnie dolewamy pół szklanki wody ( może być więcej, jeśli chcemy, żeby bigos miał więcej płynu, który i tak częściowo odparuje ). Doprawiamy pieprzem, mieloną papryką i dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem 10-15 minut
  • Podajemy z ulubionym pieczywem

Szybki bigos z kapusty pekińskiej


Komentarze