Babka cytrynowa na oliwie z oliwek
Babka cytrynowa na oliwie |
Babka cytrynowa Babka cytrynowa na oliwie
Idealna babka na świąteczny stół. Smaczna, wilgotna, z wyraźnym akcentem cytrynowym. Wykończona kwaskowatym lukrem przyrządzonym z soku z cytryny i cukru pudru. I całkiem łatwa i szybka w wykonaniu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki typ 450
- 4 jajka L
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 szklanki mleka ( może być mleko owsiane )
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- sok z jednej cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny ( użyłam cytryny eko )
Sposób przygotowania:
- Jajka ( w temp pokojowej ) ubijamy razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą jasną masę
- Gdy jajka z cukrem są już ubite wlewamy etapami oliwę cały czas dalej ubijając
- Kolejno wlewamy sok wyciśnięty z jednej cytryny nie przerywając ubijania oraz dodajemy otartą skórkę z 1 cytryny
- Zmniejszamy obroty i do masy dodajemy przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę na przemian z mlekiem ( w temp pokojowej ). Cały czas mieszamy ciasto na mniejszych obrotach dodając też kilka kropli aromatu. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość rzadkie. Nie dosypujemy więcej mąki
- Ciastem napełniamy formę na babkę wysmarowaną uprzednio masłem i obsypaną bułką tartą
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut
- Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu
- Babkę ozdabiamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem
- Lukier przygotowujemy z soku wyciśniętego z połowy cytryny i cukru pudru mieszając tylko oba składniki. Lukier musi być dość gęsty inaczej spłynie z babki
Komentarze
Prześlij komentarz