Babka cytrynowa na oliwie z oliwek

 Babka cytrynowa na oliwie z oliwek

Babka cytrynowa na oliwie

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa na oliwie


     Idealna babka na świąteczny stół. Smaczna, wilgotna, z wyraźnym akcentem cytrynowym. Wykończona kwaskowatym lukrem przyrządzonym z soku z cytryny i cukru pudru. I całkiem łatwa i szybka w wykonaniu. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typ 450
  • 4 jajka L
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 szklanki mleka ( może być mleko owsiane )
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • sok z jednej cytryny 
  • otarta skórka z 1 cytryny ( użyłam cytryny eko )
Sposób przygotowania:
  • Jajka ( w temp pokojowej ) ubijamy razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą jasną masę
  • Gdy jajka z cukrem są już ubite wlewamy etapami oliwę cały czas dalej ubijając
  • Kolejno wlewamy sok wyciśnięty z jednej cytryny nie przerywając ubijania oraz dodajemy otartą skórkę z 1 cytryny
  • Zmniejszamy obroty i do masy dodajemy przesianą i połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę na przemian z mlekiem ( w temp pokojowej ). Cały czas mieszamy ciasto na mniejszych obrotach dodając też kilka kropli aromatu. Mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość rzadkie. Nie dosypujemy więcej mąki
  • Ciastem napełniamy formę na babkę wysmarowaną uprzednio masłem i obsypaną bułką tartą
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut
  • Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu
  • Babkę ozdabiamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem
  • Lukier przygotowujemy z soku wyciśniętego z połowy cytryny i cukru pudru mieszając tylko oba składniki. Lukier musi być dość gęsty inaczej spłynie z babki

Komentarze