Babka marmurkowa na oleju

 Babka marmurkowa na oleju

Babka marmurkowa na oleju

Babka marmurkowa

   Babka marmurkowa to idealne ciasto na wielkanocny stół, choć warto go też przyrządzić bez okazji, jako ciasto do popołudniowej kawy. Szybkie i łatwe w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze.

Babka marmurkowa

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typ 450
  • 4 jajka L
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
  • Jajka ( w temp pokojowej ) ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puszystą masę
  • Do ubitej masy wlewamy powoli olej cały czas ubijając, a następnie mleko ( zmniejszamy obroty )
  • Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników na niskich obrotach
  • Około 1/3 ciasta przekładamy do innego naczynia i mieszamy do z kakao
  • Formę na babkę smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
  • Na dno formy wylewamy trochę ciasta jasnego, na niego wylewamy nieco ciasta kakaowego i tak na przemian do wykończenia składników
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 -60 minut
  • Po upieczeniu formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej
  • Po wystudzeniu możemy oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem

Komentarze