Babka marmurkowa na oleju
Babka marmurkowa na oleju |
Babka marmurkowa |
Babka marmurkowa to idealne ciasto na wielkanocny stół, choć warto go też przyrządzić bez okazji, jako ciasto do popołudniowej kawy. Szybkie i łatwe w wykonaniu, a smakuje bardzo dobrze.
Babka marmurkowa |
Składniki:
- 2 szklanki mąki typ 450
- 4 jajka L
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Jajka ( w temp pokojowej ) ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz szczyptą soli na puszystą masę
- Do ubitej masy wlewamy powoli olej cały czas ubijając, a następnie mleko ( zmniejszamy obroty )
- Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników na niskich obrotach
- Około 1/3 ciasta przekładamy do innego naczynia i mieszamy do z kakao
- Formę na babkę smarujemy olejem lub masłem i obsypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
- Na dno formy wylewamy trochę ciasta jasnego, na niego wylewamy nieco ciasta kakaowego i tak na przemian do wykończenia składników
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 -60 minut
- Po upieczeniu formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i ciasto wyjmujemy z formy i studzimy na kratce kuchennej
- Po wystudzeniu możemy oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz