Domowa pizza na grubszym cieście

 Domowa pizza na grubszym cieście

Domowa pizza na grubszym cieście


    Przepis na pyszną domową pizzę. Zwykle robię domową pizzę na cienkim cieście, ale w repertuarze mam też tą na grubszym. Jest pyszna. Ciasto jest mięciutkie i bardzo smaczne, więc zachęcam do wypróbowania.

Domowa pizza na grubszym cieście

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 450
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
  • passata pomidorowa ( kilka łyżek ) - używam gotowej z bazylią
  • ser mozzarella tarty ( ok 120 g )
  • 2 duże pieczarki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2-3 plastry szynki
  • suszone oregano
Sposób przygotowania:
  • Drożdże rozpuszczamy w 150 ml ciepłej wody z dodatkiem cukru
  • Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Mieszamy
  • Do mąki dodajemy 2 łyżki oliwy oraz wodę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobinę mąki, gdyby ciasto zbytnio się kleiło. Z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką ( ok 30-45 minut )
  • Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek, tak aby wielkościowo zmieścił się na blachę z wyposażenia piekarnika. Przy wałkowaniu ciasto smarujemy łyżką oliwy
  • Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia
  • Gdy ciasto wyrośnie ponownie skrapiamy go oliwą i rozsmarowujemy ją. Na ciasto nakładamy następnie passatę i rozprowadzamy
  • Na passatę wykładamy startą mozzarellę, a na nią pozostałe dodatki ( u mnie szynka, pieczarki i pomidorki koktajlowe )
  • Całość posypujemy suszonym oregano
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni
Domowa pizza na grubszym cieście

Komentarze