Placuszki bananowe na skyrze

 Placuszki bananowe na skyrze

Placuszki bananowe

    Placuszki bananowe robi się szybko, a są pysznym i sycącym posiłkiem, który smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są słodkie nawet bez dodatku cukru, ale można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi mocno słodkie racuszki. Można je też podać z owocami lub konfiturą.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka 
  • 150 g skyru naturalnego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy do nich skyr i jajka. Dokładnie roztrzepujemy za pomocą rózgi
  • Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem waniliowym i łączymy ze składnikami mokrymi. Dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką ciasto na placki. Na jednego placka 2 łyżki ciasta. 
  • Smażymy z obu stron do zrumienienia
  • Podajemy z owocami, konfiturą lub cukrem pudrem

Komentarze