Rolada czekoladowa z kremem mascarpone

 Rolada czekoladowa z kremem mascarpone

Rolada czekoladowa z kremem mascarpone

Rolada czekoladowa z kremem mascarpone

    Roladę robi się w miarę szybko i równie szybko zjada. Jest pyszna i efektownie się prezentuje na stole. Można ją przyrządzić na co dzień do kawy ale i od święta będzie dobrym wyborem. Krem można wzbogacić  owocami. Ja użyłam borówek amerykańskich, które już można dostać w supermarketach. Smakowity deser, który u nas zniknął tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie.

Rolada czekoladowa z kremem mascarpone

Składniki:

Na ciasto:

  • 5 jajek
  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę:
  • 250 g serca mascarpone
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
  • Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach aż do uzyskania puszystej masy ( ok 7-8 min )
  • Mąkę , kakao i proszek mieszamy i przesiewamy
  • Do ubitych jajek dosypujemy partiami suche składniki miksując na wolnych obrotach do połączenia składników
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  • Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia 
  • Na blachę wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łopatki
  • Wkładamy na ok 12-15 minut do piekarnika
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na dużą ścierkę kuchenną tak, aby papier znalazł się na górze. Papier delikatnie zdejmujemy z ciasta
  • Ciasto zawijamy luźno w ścierkę po dłuższym boku jak roladę i zostawiamy do ostygnięcia
  • Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy masę: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno
  • Do ubitej śmietanki dodajemy partiami zimne mascarpone cały czas ubijając. Składniki powinny dokładnie się połączyć, aby nie było grudek z serka
  • Roladę delikatnie odwijamy ze ścierki i smarujemy równomiernie kremem zostawiając ok 2 cm wolnego ciasta przy dłuższym brzegu, który będzie zawijany pod spód. Zostawiamy 2-3 łyżki kremu do ozdobienia wierzchu ciasta. Krem posypujemy borówkami i delikatnie zwijamy ciasto
  • Roladę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. 
  • Krem pozostawiony do ozdoby od razu przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i również wkładamy do lodówki
  • Przed podaniem ciasto ozdabiamy różyczkami z kremu. Można też tylko obsypać roladę cukrem pudrem

Komentarze