Ryż do obiadu z zielonymi warzywami

 Ryż do obiadu z zielonymi warzywami

Ryż do obiadu z zielonymi warzywami


    U nas ryż jada się dużo częściej jako dodatek do drugiego dania. Najmłodsi domownicy nie przepadają za ziemniakami. No chyba, że frytki. A że nie zamierzam codziennie smażyć frytek tak więc jako dodatek do mięs podaję często ryż. Urozmaicam go na różne sposoby, żeby był i smaczny i zawierał różne zdrowe składniki. Dziś jedna z bardziej ulubionych wersji ryżu - z zielonymi warzywami. 

Składniki:

  • 150 g suchego ryżu
  • pół małej cukinii
  • garść zielonego groszku ( mrożonego )
  • duża garść zielonej fasolki ( mrożonej )
  • 1/5 brokułu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  • W rondelku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy opłukany ryż
  • Do ryżu dodajemy mrożone warzywa: groszek i fasolkę. Mieszamy
  • Po 10 minutach gotowania do ryżu dodajemy pokrojoną w ćwierć plasterki cukinię oraz pokrojonego na mniejsze różyczki brokuła. Kroję również łodyżki brokułu na plasterki i dodaję do ryżu. Bardzo delikatnie pieprzymy oraz dodajemy oliwę
  • Całość delikatnie mieszamy tak, aby dodany brokuł i cukinia nie były na wierzchu i zdążyły zmięknąć. Gotujemy kolejne 5 minut. 

Komentarze