Sernik na zimno " Jajko sadzone "

 Sernik na zimno " Jajko sadzone "

Sernik "Jajko sadzone"

Sernik na zimno "Jajko sadzone "

Sernik na zimno "Jajko sadzone"

   Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez okazji też warto go przyrządzić. Jest smaczny i oryginalny. Ja przygotowuję go na blaszce z odpinaną obręczą o bokach 24 x 24 cm. Ciasto wychodzi dość wysokie.

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 750 g sera na serniki z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki winogronowe
  • 1 duża puszka moreli
Sposób przygotowania:
  • W 400 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Studzimy. 
  • Blaszkę ( spód i boki ) wykładamy papierem do pieczenia. Papier na spodzie zapinamy obręczą, a boki wykładamy paskami papieru
  • Na dnie układamy ściśle biszkopty
  • W dużej misce miksujemy ser na serniki z serkiem mascarpone ( powinny być schłodzone - z lodówki ), tak, aby oba serki się dokładnie połączyły
  • W drugim naczyniu ubijamy śmietankę ( z lodówki )  z 3 łyżkami cukru pudru
  • Do serów wlewamy etapami galaretkę i miksujemy do połączenia
  • Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy na wolnych obrotach lub za pomocą szpatułki
  • Masę wylewamy na biszkopty i wyrównujemy
  • Połówki moreli odsączamy z syropu i układamy na masie serowej lekko je wciskając. U mnie zużyłam 16 połówek moreli ( 4 x 4 ). Ciasto wkładamy do lodówki
  • W 400 ml wrzątku rozpuszczamy 1 galaretkę winogronową. Studzimy. Możemy po ostudzeniu włożyć ją na kilkanaście minut do lodówki, a potem delikatnie wylać na schłodzone ciasto. Galaretka szybko zastygnie
  • Ciasto pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia ( kilka godzin, najlepiej na całą noc )

Komentarze