Żurek na wędzonce
Wielkanocny żurek na wędzonce Żurek na wędzonce
Żurek na wędzonce |
Żurek na wędzonce to danie, które podaję nie tylko na Wielkanoc. Żurek u nas to jedno z bardziej ulubionych dań. W zimie rozgrzewa, jest sycący, a do tego smaczny. Można używać różnych dodatków: białą kiełbasę, wiejską kiełbasę, boczek, wędzone żeberka - co mamy pod ręką. Obowiązkowo jajko na twardo i u nas ziemniaki, choć niektórzy wolą z chlebem. U nas ziemniaki. Tym razem przygotowałam wersję na bogato, bo użyłam i wędzone żeberka z dużą ilością mięsa, białą kiełbasę i boczek.
Żurek na wędzonce |
Składniki:
- ok 2,5 litra wody
- 70 dag wędzonych żeberek
- 2 białe kiełbasy
- 20 dag chudego wędzonego boczku
- 700 ml zakwasu na żurek
- 1 duża marchewka, kawałek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- majeranek
- sól i pieprz
- duża łyżka mielonego suszu grzybowego
- dodatkowo: gotowane ziemniaki i jajka na twardo
Sposób przygotowania:
- W wodzie gotujemy żeberka pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki oraz boczek. Dodajemy też marchewkę i pietruszkę
- Po 30 minutach mięso, boczek oraz warzywa wyjmujemy z wywaru. Z wywaru zdejmujemy szumowiny , a mięso z żeberek oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę odrzucamy
- Boczek, mięso i marchewkę ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy do niego ziele angielskie i liść laurowy oraz susz grzybowy
- Białą kiełbasę obieramy z błony i kroimy na plasterki. Dodajemy do wywaru i gotujemy ok 10 minut
- Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas na żurek. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Chwilę wszystko razem gotujemy
- Jeśli żurek jest zbyt mało kwaśny można doprawić sokiem z cytryny
- Żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo
Komentarze
Prześlij komentarz