Żurek na wędzonce

 Żurek na wędzonce

Wielkanocny żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce


Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce to danie, które podaję nie tylko na Wielkanoc. Żurek u nas to jedno z bardziej ulubionych dań. W zimie rozgrzewa, jest sycący, a do tego smaczny. Można używać różnych dodatków: białą kiełbasę, wiejską kiełbasę, boczek, wędzone żeberka - co mamy pod ręką. Obowiązkowo jajko na twardo i u nas ziemniaki, choć niektórzy wolą z chlebem. U nas ziemniaki. Tym razem przygotowałam wersję na bogato, bo użyłam i wędzone żeberka z dużą ilością mięsa, białą kiełbasę i boczek. 

Żurek na wędzonce

Składniki:

  • ok 2,5 litra wody
  • 70 dag wędzonych żeberek
  • 2 białe kiełbasy
  • 20 dag chudego wędzonego boczku
  • 700 ml zakwasu na żurek
  • 1 duża marchewka, kawałek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • duża łyżka mielonego suszu grzybowego
  • dodatkowo: gotowane ziemniaki i jajka na twardo
Sposób przygotowania:
  • W wodzie gotujemy żeberka pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki oraz boczek. Dodajemy też marchewkę i pietruszkę
  • Po 30 minutach mięso, boczek oraz warzywa wyjmujemy z wywaru. Z wywaru zdejmujemy szumowiny , a mięso z żeberek oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę odrzucamy
  • Boczek, mięso i marchewkę ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy do niego ziele angielskie i liść laurowy oraz susz grzybowy
  • Białą kiełbasę obieramy z błony i kroimy na plasterki. Dodajemy do wywaru i gotujemy ok 10 minut
  • Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas na żurek. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Chwilę wszystko razem gotujemy
  • Jeśli żurek jest zbyt mało kwaśny można doprawić sokiem z cytryny
  • Żurek podajemy z gotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo

Komentarze