Bigos z cukinii z boczkiem

 Bigos z cukinii z boczkiem

Bigos z cukinii z boczkiem
Bigos z cukinii z boczkiem

    Sezon na cukinię w pełni, więc pora na smaczny, lekki bigos z cukinii. U mnie tym razem z dodatkiem boczku. Można dodać też kiełbasą, pieczarki. Bigos z cukinii to świetne danie obiadowe na upalne dni. 

Składniki:

  • 2 cukinie (500g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g chudego boczku
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • sól i pieprz
  • olej
Sposób przygotowania:
  • Na patelni rozgrzewamy 3 -4 łyżki oleju i przesmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty czosnek i chwilkę razem smażymy
  • Do cebuli dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Smażymy ok 8 minut, po czym dodajemy startą na grubych oczkach cukinię
  • Całość solimy, doprawiamy pieprzem i dusimy ok 5 minut
  • Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i dusimy kolejne 3 minuty
  • Na koniec dolewamy passatę i zagotowujemy
  • Podajemy z ulubionym pieczywem

Komentarze