Bigos z młodej kapusty z kiełbasą

 Bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Bigos z młodej kapusty


  Bigos z młodej kapusty to danie szybkie w przygotowaniu, a bardzo smaczne i pożywne. Można go zjadać samodzielnie lub z pieczywem albo młodymi ziemniakami z koperkiem. Pyszny. Na drugi dzień jeszcze lepszy.

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 500 g dobrej jakości kiełbasy ( u mnie wiejska )
  • 1 cebula
  • ok 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • słodka papryka mielona
  • sól i pieprz ( 1 łyżeczka )
  • 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
  • Kapustę cienko szatkujemy, zalewamy ok 3 szklankami wody, delikatnie solimy i gotujemy ok 15-20 minut aż kapusta zmięknie
  • Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do kapusty
  • Kiełbasę kroimy wg uznania na plasterki lub półplasterki. Podsmażamy na patelni, aż plasterki nieco się zrumienią i puszczą tłuszcz. Przekładamy do kapusty
  • Do kapusty dodajemy przyprawy: kminek, pieprz, paprykę mieloną oraz koncentrat. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 10 minut
  • Podajemy solo, z pieczywem lub ziemniakami

Komentarze

  1. Super! Uwielbiam takie dania, a bigos z młodej kapusty jest naprawdę pyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Często starcza na dwa dni, wiec dodatkowa zaleta. A na drugi dzień jeszcze lepszy.

      Usuń

Prześlij komentarz