Biszkopt z jabłkami. Biszkopt z papierówkami

 Biszkopt z jabłkami. 

Biszkopt z papierówkami

Biszkopt z jabłkami
Biszkopt z papierówkami


Biszkopt z papierówkami

        W ogrodzie moja papierówka obrodziła. Jabłek mnóstwo. Mają to do siebie, że szybko się psują, dlatego  ciągle z nimi coś przygotowuję. Dziś upiekłam szybki biszkopt z jabłkami. Użyłam w sumie 4 średnie jabłka. Szybki, prosty i smaczny deser.

Biszkopt z jabłkami

Składniki:

  • 5 jajek M
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki cukru ( można dać trochę więcej, jeśli ktoś lubi mocno słodkie ciasta )
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 4 średnie jabłka
  • cukier puder do posypania ciasta + pół łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
  • Białka oddzielamy od żółtek
  • W dużej misce ubijamy białka. Gdy już sie dobrze spienią dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna
  • Następnie do ubitych białek dodajemy żółtka i dalej ubijamy
  • Dodajemy olej i jeszcze chwilę ubijamy
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do masy jajecznej cały czas mieszając na mniejszych obrotach miksera
  • Gotową masę biszkoptową przelewamy do tortownicy ( u mnie o średnicy 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na wierzchu ciasta układamy pokrojone na ósemki jabłka obrane ze skórki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 50 minut
  • Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po lekkim przestudzeniu odpinamy obręcz i czekamy do całkowitego wystudzenia
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Komentarze