Hot-dogi zapiekane w piekarniku

 Hot-dogi zapiekane w piekarniku

Domowe hot-dogi

Hot-dogi zapiekane w piekarniku

Kto nie lubi hot-dogów? Domowe hot-dogi prosto z piekarnika, zapieczone z żółtym serem biją na głowę hot-dogi kupowane na mieście. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz kupiłam gotowego hot-doga, natomiast te w domu przyrządzam od czasu do czasu, bo chętnych na nie nie brakuje. Podaję je z sałatką, więc są w wersji  na bogato. Parówki wiadomo, że nie należą do najzdrowszych produktów, ale staram się kupować te dedykowane dla dzieci, bez konserwantów, barwników itp. 

Składniki:

  • podłużne bułki
  • parówki 
  • ser żółty w plasterkach
  • ser żółty tarty ( mozzarella)
  • na sałatkę: ogórek świeży, ogórek kiszony, 1 garść mixu sałat, szczypiorek, pomidor, sól i pieprz
  • keczup
Sposób przygotowania:
  • Bułki przekrawamy ( nie do końca )
  • Do każdej bułki wkładamy po 2 plasterki sera żółtego
  • Parówki gotujemy i ugotowane wkładamy do bułki między ser. Jeśli bułki są długie to na jedną będziemy potrzebować 1, 5 parówki
  • Parówki posypujemy startym serem i wkładamy na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • W czasie, gdy hot-dogi się zapiekają przygotowujemy sałatkę: warzywa kroimy dość drobno, dodajemy garść mixu sałat i przyprawiamy solą i pieprzem
  • Hot-dogi po wyjęciu z piekarnika napełniamy sałatką i polewamy keczupem i/lub innym ulubionym sosem czy musztardą

Komentarze