Jaglanka z malinami

 Jaglanka z malinami

Jaglanka z malinami

    Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrowie, dlatego warto ją uwzględnić w naszej diecie. Może być wykorzystywana zarówno do potraw na słono jak i na słodko. Można z niej przygotować doskonałe, sycące śniadanie. Kasza jaglana sprawdzi się też doskonale jako dodatek do obiadu. Ale jest też doskonałą bazą do słodkich deserów. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • 2 szklanki mleka krowiego lub napoju np owsianego
  • szklanka malin 
  • 1 łyżeczka proszku z kisielu o smaku malinowym Gorący kubek
  • ewentualnie cukier do smaku
Sposób przygotowania:
  • Kaszę dokładnie płuczemy pod w gorącej wodzie. Wówczas straci posmak goryczki
  • W rondelku zagotowujemy mleko ( ja użyłam napoju owsianego ) i wsypujemy do niego kaszę. Gotujemy około 15 minut do miękkości kaszy. Ja kaszy nie dosładzam, bo wydaje mi się słodka, ale można dodać cukru wg upodobań
  • W czasie, gdy gotuje się kasza przygotowujemy mus malinowy: do rondelka wsypujemy maliny podlewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Chwilę gotujemy, aż maliny się rozpadną. Wówczas dodajemy do nich łyżeczkę proszku z Gorącego kubka i mieszamy do rozpuszczenia proszku. Maliny nieco zgęstnieją. Jeśli wolimy gęstszą konsystencję dodajemy więcej proszku. Możemy malinowy sos nieco dosłodzić, ale pamiętajmy, że proszek na Gorący kubek jest słodki
  • Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczek i polewamy musem malinowym. Dodajemy kilka świeżych malin
  • Konsystencja kaszy zależy od naszych upodobań. Jeśli wolimy rzadszą kaszę to po jej ugotowaniu możemy dolać do niej nieco mleka, wymieszać i ewentualnie zagotować

Komentarze