Kluski ziemniaczane ze śliwkami

 Kluski ziemniaczane ze śliwkami

Kluski ziemniaczane ze śliwkami

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

    Kluski ziemniaczane ze śliwkami albo inaczej knedle ze śliwkami to pyszne sezonowe danie. Bardzo sycące, które z powodzeniem można podać jaki słodki obiad lub też kolację. 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 210 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko M
  • śliwki ( 18-20 sztuk)
  • dodatkowo: masło, bułka tarta, szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
  • Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę
  • Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajko i oba rodzaje mąki
  • Dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początku będzie kleiste
  • Myjemy śliwki, pozbawiamy pestek
  • Od ciasta odrywamy jego kawałek, rozpłaszczamy w dłoniach, kładziemy na nim śliwkę i zawijamy ją w ciasto. W dłoniach formujemy okrągłą kulkę
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę, delikatnie solimy i wrzucamy kluski. Od momentu ponownego zagotowania sie wody gotujemy 3-4 minuty
  • Odcedzamy, polewamy wcześniej przygotowaną bułką tartą na maśle z dodatkiem szczypty cynamonu i słodzimy
Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Komentarze