Kluski ziemniaczane ze śliwkami
Kluski ziemniaczane ze śliwkami Knedle ziemniaczane ze śliwkami
Kluski ziemniaczane ze śliwkami albo inaczej knedle ze śliwkami to pyszne sezonowe danie. Bardzo sycące, które z powodzeniem można podać jaki słodki obiad lub też kolację.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 210 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko M
- śliwki ( 18-20 sztuk)
- dodatkowo: masło, bułka tarta, szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
- Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę
- Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajko i oba rodzaje mąki
- Dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początku będzie kleiste
- Myjemy śliwki, pozbawiamy pestek
- Od ciasta odrywamy jego kawałek, rozpłaszczamy w dłoniach, kładziemy na nim śliwkę i zawijamy ją w ciasto. W dłoniach formujemy okrągłą kulkę
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, delikatnie solimy i wrzucamy kluski. Od momentu ponownego zagotowania sie wody gotujemy 3-4 minuty
- Odcedzamy, polewamy wcześniej przygotowaną bułką tartą na maśle z dodatkiem szczypty cynamonu i słodzimy
Knedle ziemniaczane ze śliwkami |
Komentarze
Prześlij komentarz