Kotlety z kalafiora i ryżu

 Kotlety z kalafiora i ryżu


Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i ryżu

      Kotlety z kalafiora są pyszną i zdrową alternatywą do dań mięsnych.  Podane z ziemniakami, sosem i surówką/sałatką będą doskonałym, pysznym obiadem. U mnie podałam je z sosem koperkowym oraz sałatką z buraków. Było pysznie.

Kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 100 g ryżu (użyłam parboiled)
  • 1 nieduży kalafior
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy
  • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Kalafiora zgniatamy. Ja robię to za pomocą ubijaka do ziemniaków. Nie musi być na miazgę
  • Do wystudzonego kalafiora dodajemy ryż, cebulę, przyprawy oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i dosypujemy tartą bułkę. Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy dłonią masę i formujemy kulkę wielkości mandarynki, a następnie ją spłaszczamy i kładziemy na rozgrzany olej. Większe kotlety będą się źle przewracać
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor
  • Kotlety doskonale smakują z ziemniakami, sosem ( np koperkowym, pieczarkowym ) oraz sałatką z gotowanych buraków

Komentarze