Kotlety z kalafiora i ryżu
Kotlety z kalafiora |
Kotlety z kalafiora są pyszną i zdrową alternatywą do dań mięsnych. Podane z ziemniakami, sosem i surówką/sałatką będą doskonałym, pysznym obiadem. U mnie podałam je z sosem koperkowym oraz sałatką z buraków. Było pysznie.
Kotlety z kalafiora |
Składniki:
- 100 g ryżu (użyłam parboiled)
- 1 nieduży kalafior
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
- Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy
- Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
- Kalafiora zgniatamy. Ja robię to za pomocą ubijaka do ziemniaków. Nie musi być na miazgę
- Do wystudzonego kalafiora dodajemy ryż, cebulę, przyprawy oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy i dosypujemy tartą bułkę. Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej. Nabieramy dłonią masę i formujemy kulkę wielkości mandarynki, a następnie ją spłaszczamy i kładziemy na rozgrzany olej. Większe kotlety będą się źle przewracać
- Smażymy z obu stron na złoty kolor
- Kotlety doskonale smakują z ziemniakami, sosem ( np koperkowym, pieczarkowym ) oraz sałatką z gotowanych buraków
Komentarze
Prześlij komentarz