Malinowe tiramisu
Malinowe tiramisu |
Malinowe tiramisu |
Pyszny, letni deser, którego trudno sobie odmówić. Usłyszałam dziś pytanie, czy jak się jutro skończy to pojutrze zrobię jeszcze taki sam. Malinowe tiramisu jest faktycznie bardzo smakowite. Słodkie biszkopty i krem połączone z aromatycznymi, kwaskowatymi malinami. Całość - niebo w gębie. Jedyny defekt to, ze nie jest to deser, który łatwo i ładnie się wyjmuje z formy. Prawdziwe tiramisu tez często wyjmuje sie z formy za pomocą łyżki. Oczywiście nie jest to typowo włoskie tiramisu, bo do kremu nie używam surowych jajek. Przy upale to ryzykowne.
Tiramisu malinowe |
Składniki:
- duże opakowanie biszkoptów ( kocie języczki )
- 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
- 500 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 kisiel gorący kubek o smaku malinowym
- 2,5 szklanki malin
- 1 łyżka cukru
- herbata
Sposób przygotowania:
- Maliny ( 2 szklanki ) podlewamy w rondelku wodą ( ok pół szklanki ) i podgrzewamy, aby się rozpadły. Dosładzamy i gdy maliny się zagotują dosypujemy gorący kubek i mieszamy, aby proszek dobrze się rozpuścił. Mus malinowy studzimy
- W naczyniu na dnie układamy biszkopty mocząc je wcześniej w przygotowanej herbacie. Mona tez ułożone w naczyniu biszkopty skropić herbatą, jeśli zamoczone zbyt chłoną płyn i rozpadają się
- Przygotowujemy krem: śmietankę ( prosto z lodówki ) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Gdy śmietana jest ubita dodajemy do niej mascarpone i razem ubijamy do jednolitej konsystencji
- Połowę kremu wykładamy na biszkopty. Wygładzamy. Na kremie rozprowadzamy połowę malinowego musu, na którym układamy drugą warstwę biszkoptów. Skrapiamy herbatą i wykładamy resztę kremu. Na kremie rozprowadzamy drugą część musu malinowego, na nim układamy pozostawione maliny
- Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki
Komentarze
Prześlij komentarz