Malinowe tiramisu

 Malinowe tiramisu

Malinowe tiramisu

Malinowe tiramisu

Malinowe tiramisu

     Pyszny, letni deser, którego trudno sobie odmówić. Usłyszałam dziś pytanie, czy jak się jutro skończy to pojutrze zrobię jeszcze taki sam. Malinowe tiramisu jest faktycznie bardzo smakowite. Słodkie biszkopty i krem połączone z aromatycznymi, kwaskowatymi malinami. Całość - niebo w gębie. Jedyny defekt to, ze nie jest to deser, który łatwo i ładnie się wyjmuje z formy. Prawdziwe tiramisu tez często wyjmuje sie z formy za pomocą łyżki. Oczywiście nie jest to typowo włoskie tiramisu, bo do kremu nie używam surowych jajek. Przy upale to ryzykowne. 

Tiramisu malinowe

Składniki:

  • duże opakowanie biszkoptów ( kocie języczki )
  • 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel gorący kubek o smaku malinowym
  • 2,5 szklanki malin 
  • 1 łyżka cukru
  • herbata
Sposób przygotowania:
  • Maliny ( 2 szklanki ) podlewamy w rondelku wodą ( ok pół szklanki ) i podgrzewamy, aby się rozpadły. Dosładzamy i gdy maliny się zagotują dosypujemy gorący kubek i mieszamy, aby proszek dobrze się rozpuścił. Mus malinowy studzimy
  • W naczyniu na dnie układamy biszkopty mocząc je wcześniej w przygotowanej herbacie. Mona tez ułożone w naczyniu biszkopty skropić herbatą, jeśli zamoczone zbyt chłoną płyn i rozpadają się
  • Przygotowujemy krem: śmietankę ( prosto z lodówki ) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Gdy śmietana jest ubita dodajemy do niej mascarpone i razem ubijamy do jednolitej konsystencji
  • Połowę kremu wykładamy na biszkopty. Wygładzamy. Na kremie rozprowadzamy połowę malinowego musu, na którym układamy drugą warstwę biszkoptów. Skrapiamy herbatą i wykładamy resztę kremu. Na kremie rozprowadzamy drugą część musu malinowego, na nim układamy pozostawione maliny
  • Deser wkładamy na kilka godzin do lodówki

Komentarze