Placuszki bananowe z jabłkami
Placuszki bananowe z jabłkami |
Placuszki bananowe są mega szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Będą też smacznym podwieczorkiem. Są też okazją do wykorzystania mocno dojrzałych bananów, których nikt nie ma ochoty już zjeść.
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 średnie jabłko ( dałam papierówkę)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Banany dokładnie rozgniatamy widelcem
- Dodajemy jajko i mieszamy
- Do mokrych składników dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Mieszamy
- Jabłko ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z ciastem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ciasto na placuszki
- Smażymy z obu stron do zrumienienia
- Podajemy z cukrem pudrem lub miodem i ewentualnie z sezonowymi owocami
Komentarze
Prześlij komentarz