Placuszki bananowe z jabłkami

 Placuszki bananowe z jabłkami

Placuszki bananowe z jabłkami

Placuszki bananowe

Placuszki bananowe są mega szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Będą też smacznym podwieczorkiem. Są też okazją do wykorzystania mocno dojrzałych bananów, których nikt nie ma ochoty już zjeść. 

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 średnie jabłko ( dałam papierówkę)
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Banany dokładnie rozgniatamy widelcem
  • Dodajemy jajko i mieszamy
  • Do mokrych składników dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Mieszamy
  • Jabłko ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z ciastem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy ciasto na placuszki
  • Smażymy z obu stron do zrumienienia
  • Podajemy z cukrem pudrem lub miodem i ewentualnie z sezonowymi owocami

Komentarze