Rożki z tortilli faszerowane kurczakiem i warzywami

 Rożki z tortilli faszerowane kurczakiem i warzywami

Rożki z tortilli

Dziś przepis na pyszne zapiekane w piekarniku rożki z tortilli wypełnione kurczakiem i warzywami oraz mozzarellą. 

Składniki:

  • ok 6-7 placków tortilli ( zależy od wielkości )
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 papryki czerwona i żółta
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 g tartej mozzarelli
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju i smażymy na nim posiekaną cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek
  • Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy kolejne 10 minut soląc i doprawiając warzywa pieprzem
  • Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i chwilę razem podgrzewamy
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojoną pierś z kurczaka obtoczoną w ulubionej przyprawie. Gdy kurczak jest już usmażony przekładamy go do warzyw i mieszamy
  • Placki tortilli kroimy na pół. Każde półkole zwijamy w rożek i spinamy wykałaczką
  • Rożki wypełniamy do połowy farszem. Nakładamy trochę tartej mozzarelli, na nią dajemy drugą część farszu i znów mozzarellę. Oprószamy słodką lub ostrą mieloną papryką
  • Rożki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Ja ustawiam je dość ściśle koło siebie
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Tortille zapiekamy ok 15-20 minut, aż góra rożków sie przyrumieni
  • Po wyjęciu z rożków usuwamy wykałaczki 
  • Podajemy z keczupem lub ulubionym sosem

Komentarze