Tortilla z szynką i pieczarkami
Tortilla z szynką i pieczarkami |
Tortilla z szynką i pieczarkami |
Tortilla cieszy się u nas dużym powodzeniem. Co rusz przygotowuję jakieś nowe wersje z tortillą w roli głównej. Tym razem zapiekłam ją w piekarniku napełniając ją pysznym farszem z szynki, sera i pieczarek. Tak przygotowaną tortillę można podać na obiad lub kolacje. Smaczne danie, które zadowoli i młodszych i starszych!
Składniki:
- 6 średnich tortilli
- 40 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia pieczarek
- ok 10 plasterków ulubionej szynki
- 20 dag tartej mozzarelli
- passata pomidorowa
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy lub oleju i wrzucamy na niego drobno pokrojona cebulę. Smażymy do zeszklenia
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. Oprószamy solą i smażymy, aż z pieczarek odparuje płyn. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
- Szynkę kroimy w kostkę
- Każdy placek tortilli smarujemy passatą. Jedna połówkę posypujemy tartym serem, następnie nakładamy porcję pieczarek i posypujemy szynką. Na gore znów dajemy porcję tartego sera i tortillę składamy na pół. Można spiąć ją w jednym miejscu wykałaczką, żeby w trakcie zapiekania górna część nie unosiła sie do góry
- Górę złożonej tortilli smarujemy passatą i posypujemy tartym serem. Ja zostawiłam jedna pieczarkę i pokroiłam ją w cienkie plasterki, które położyłam na serze
- Złożone tortille układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok 10-15 minut, aby sie podgrzały a ser roztopił
Komentarze
Prześlij komentarz