Placki twarogowe z bananem

 Placki twarogowe z bananem

Placki twarogowe z bananem

Placki twarogowe z bananem

      Placuszki twarogowe robię w różnych wersjach, bo są lubiane przez domowników. Tym razem placki twarogowe z bananem. 

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 dojrzały banan średniej wielkości
  • 2 jajka M
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku budyniowego ( może być o smaku bananowym, śmietankowym lub waniliowym )
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dodatkowo: cukier puder i ewentualnie owoce
Sposób przygotowania::
  • Ser rozgniatamy widelcem, banana również rozgniatamy 
  • Do sera i banana dodajemy jajka i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy cukry, mąkę, proszek do pieczenia oraz proszek budyniowy. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy po łyżce ciasta na każdy placuszek. Placki nie mogą być za duże, bo będą się źle przewracać
  • Smażymy z każdej strony na złoty kolor
  • Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Możemy też je dodatkowo podać z sezonowymi owocami

Komentarze