sobota, 20 października 2012

Omlet po gospodarsku na ziemniakach

Omlet po gospodarsku







      Dziś na obiad, a właściwie na obiadokolację, bo jedliśmy dziś późno, przyrządziłam coś szybkiego, ale smacznego. Ładna pogoda spowodowała, że trzeba było zająć się pracami ogrodowymi przed zimą: ostatnie koszenie trawy, grabienie liści, sadzenie tulipanów i hiacyntów i takie tam podobne. Nie było czasu, siły i weny na gotowanie obiadu. Był więc omlet po gospodarsku, który zastąpił obiad i kolacje. Wszyscy się najedli i wszystkim smakowało:)


Składniki (na 4 - 5 porcji ):
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 25 dkg boczku
  • 10 dkg sera żółtego
  • sól
  • szczypiorek do posypania gotowego omletu
  • opcjonalnie ulubiony dip lub sos tatarski
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić
  • Boczek pokroić w paseczki, na dużej patelni wytopić z niego tłuszcz. Obsmażony boczek zdjąć z patelni, a na wytopionym tłuszczu obsmażyć do zeszklenia pokrojoną we wiórki cebulę. Cebulę zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażyć pokrojone w plasterki ziemniaki 
  • Dużą formę do zapiekania wysmarować olejem. Na dnie ułożyć obsmażone ziemniaki. Na ziemniakach rozłożyć cebulę i boczek. Całość zalać jajkami rozbełtanymi z mlekiem, mąką i solą ( uważnie z solą, bo ziemniaki gotuje się w osolonej wodzie, a i boczek przeważnie też jest słony) 
  • Wszystko posypać startym żółtym serem
  • Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać aż jaja się zetną i ser lekko zapiecze
  • Podawać posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. Można również przyrządzić do omletu ulubiony dip albo podać sos tatarski
 

2 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś, pyszności ! :)

    U mnie tulipany, hiacynty, żonkile już posadzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nie zdążyłam posadzic wszystkich tulipanów, a trzeba sie spieszyć, bo zima nadchodzi!;)

      Usuń