sobota, 20 października 2012

Placki z cukinii z żółtym serem

Placuszki z cukinii z  żółtym serem

 

   W ostatnią sobotę na bazarze kupiłam sporo warzyw i owoców, w tym także cukinię, ale bez konkretnego przeznaczenia. Myślałam o leczo, albo o cukinii faszerowanej, ale ostatecznie zwyciężyły placuszki z cukinii z dodatkiem sera żółtego.
To bardzo smaczne danie. Ja jadam je tylko z surówką i wystarcza mi za obiad, ale można je też podać z mięsem.
Smakują podobnie jak placki ziemniaczane, ale są delikatniejsze. Warto spróbować!

Składniki ( na ok. 18 placuszków)
  • ok 80 dkg cukinii
  • 20 dkg startego ostrego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z solą i jajkami
  • Dodajemy przeciśnięty przez  praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, a następnie starty ser żółty. Wszystko razem mieszamy
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę formując małe placuszki
  • Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
  • Można serwować je z surówką, ale placuszki mogą też być dodatkiem do mięs

3 komentarze:

  1. Placuszki rewelka. Jeszcze tak dobrych z cukinii nie jadłam. Smakowały całej rodzince. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dodałem kiełbaskę pokrojoną w kostkę i też było super

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze śmietaną, jak placki ziemniaczane <3 Wyszły pyszne, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń