wtorek, 20 listopada 2012

Drożdżówki z chałwą czyli precle drożdżowe z nadzieniem z chałwy

Drożdżówki z chałwą







    Bardzo lubię chałwę, dlatego takie nadzienie do tych precelków drożdżowych bardzo mi odpowiada. Smak chałwy połączony z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym - po prostu niebo w gębie. Oczywiście zamiast chałwy można zastosować np masę orzechową albo cynamonową, które na pewno lepiej się zwija, bo masa z chałwy jest dość lepka i płynna, więc jest trochę klejąco przy wykonywaniu tych precelków, ale warto.
    Aby powstały tak wyglądające drożdżówki należy złożone ciasto drożdżowe z masą w środku pociąć na paski. Paski pozwijać na kształt świderków, a następnie zawinąć w kształt precelka podkładając końcówki pasków ciasta pod spód precla. W czasie pieczenia drożdżówka i tak zarośnie wszystkie wolne przestrzenie, ale na wierzchu bułeczki utworzy się ładny wzór.
Z podanej ilości ciasta wychodzi ok 10 chałwowych bułeczek.

 

 


Składniki:

Na ciasto drożdżowe:
  • 380 g mąki
  • 1 jajko
  • 45 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  •  + 1 jajko do posmarowania powierzchni bułeczek
 Na masę:
  • 250 - 300  g chałwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek
  • 1- 2 łyżki cukru kryształu     
 Sposób wykonania:

  • Z 12 g świeżych drożdży, 150 ml letniego mleka i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn
  • Jajko rozkłócić z 2 łyżkami mleka, 45 g cukru i 8 g cukru waniliowego
  • Do miski wsypać przesianą mąkę. W mące zrobić dołek i wlać do niego zaczyn oraz rozmącone jajko. Następnie dodać miękkie masło i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać odrobiną mąki
  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość
  • Gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie z chałwy: chałwę rozgnieść i wymieszać z łyżką śmietany i jajkiem
  • Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej        35 x 45 cm
  • Na połowie ciasta rozsmarować równomiernie masę z chałwy i przykryć drugą częścią ciasta
  • Kroić wzdłuż na paski o szerokości ok 2 - 2, 5 cm i skręcać w świderki a następnie zawijać jak precle
  • Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do podrośnięcia. Między preclami zostawiać trochę miejsca, bo precle znacznie urosną
  • Drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypywac cukrem kryształem
  • Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 20 - 25 minut
 

 


  

6 komentarzy:

  1. już od patrzenia na te drożdżówki mam ochotę na chałwę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Są bardzo smaczne. Dla zwolenników chałwy odmiana od jej czystej postaci:)

      Usuń
  3. ale przepysznie wyglądają, chętnie bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. będę je robić niebawem, bo mnie uwiodły :)

    OdpowiedzUsuń