Drożdżówki z chałwą
Bardzo lubię chałwę, dlatego takie nadzienie do tych precelków drożdżowych bardzo mi odpowiada. Smak chałwy połączony z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym - po prostu niebo w gębie. Oczywiście zamiast chałwy można zastosować np masę orzechową albo cynamonową, które na pewno lepiej się zwija, bo masa z chałwy jest dość lepka i płynna, więc jest trochę klejąco przy wykonywaniu tych precelków, ale warto.
Aby powstały tak wyglądające drożdżówki należy złożone ciasto drożdżowe z masą w środku pociąć na paski. Paski pozwijać na kształt świderków, a następnie zawinąć w kształt precelka podkładając końcówki pasków ciasta pod spód precla. W czasie pieczenia drożdżówka i tak zarośnie wszystkie wolne przestrzenie, ale na wierzchu bułeczki utworzy się ładny wzór.
Z podanej ilości ciasta wychodzi ok 10 chałwowych bułeczek.
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
Bardzo lubię chałwę, dlatego takie nadzienie do tych precelków drożdżowych bardzo mi odpowiada. Smak chałwy połączony z delikatnym, mięciutkim ciastem drożdżowym - po prostu niebo w gębie. Oczywiście zamiast chałwy można zastosować np masę orzechową albo cynamonową, które na pewno lepiej się zwija, bo masa z chałwy jest dość lepka i płynna, więc jest trochę klejąco przy wykonywaniu tych precelków, ale warto.
Aby powstały tak wyglądające drożdżówki należy złożone ciasto drożdżowe z masą w środku pociąć na paski. Paski pozwijać na kształt świderków, a następnie zawinąć w kształt precelka podkładając końcówki pasków ciasta pod spód precla. W czasie pieczenia drożdżówka i tak zarośnie wszystkie wolne przestrzenie, ale na wierzchu bułeczki utworzy się ładny wzór.
Z podanej ilości ciasta wychodzi ok 10 chałwowych bułeczek.
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- 380 g mąki
- 1 jajko
- 45 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 50 g miękkiego masła
- pół łyżeczki soli
- 12 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- + 1 jajko do posmarowania powierzchni bułeczek
- 250 - 300 g chałwy
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
- 1- 2 łyżki cukru kryształu
- Z 12 g świeżych drożdży, 150 ml letniego mleka i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn
- Jajko rozkłócić z 2 łyżkami mleka, 45 g cukru i 8 g cukru waniliowego
- Do miski wsypać przesianą mąkę. W mące zrobić dołek i wlać do niego zaczyn oraz rozmącone jajko. Następnie dodać miękkie masło i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać odrobiną mąki
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość
- Gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie z chałwy: chałwę rozgnieść i wymieszać z łyżką śmietany i jajkiem
- Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej 35 x 45 cm
- Na połowie ciasta rozsmarować równomiernie masę z chałwy i przykryć drugą częścią ciasta
- Kroić wzdłuż na paski o szerokości ok 2 - 2, 5 cm i skręcać w świderki a następnie zawijać jak precle
- Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 10 minut do podrośnięcia. Między preclami zostawiać trochę miejsca, bo precle znacznie urosną
- Drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem i delikatnie posypywac cukrem kryształem
- Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 20 - 25 minut
już od patrzenia na te drożdżówki mam ochotę na chałwę :-)
OdpowiedzUsuńAleż one muszą smakować!!!
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne. Dla zwolenników chałwy odmiana od jej czystej postaci:)
Usuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńale przepysznie wyglądają, chętnie bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuńbędę je robić niebawem, bo mnie uwiodły :)
OdpowiedzUsuń