Przyrządzam od czasu do czasu to danie, które jest dla mnie typowym smakiem dzieciństwa. Ryż jest smaczny i aromatyczny, taki jaki jadałam w dzieciństwie.
To
pyszne danie, zwłaszcza na dni, gdy nie ma się ochoty na nic ciężkiego.
To także dobra propozycja na piątek. W moim rodzinnym domu było to
właśnie danie obiadowe podawane w piątek. Choć oczywiście taki ryż można
zaserwować na kolację, bądź na deser.
Jabłka
do ryżu muszą być soczyste, bo wtedy sok jabłkowego
przeniknie do spodniej warstwy ryżu, a to nada mu jeszcze lepszego smaku. Tym razem użyłam do ryżu dwóch jabłek szarej renety i dwóch jabłek odmiany Rubin.
Mój ryż zapiekam w formie o wymiarach: 22 x 15. I starcza go na 3 - 4 porcje ( zależy jakie duże:-) ).
Składniki:
- 2 woreczki ryżu po 10 dkg
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3-4 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- sok z cytryny ( ok. 2 łyżki )
- ewentualnie bita śmietana do dekoracji dania
Sposób wykonania:
- Do zagotowanej i lekko osolonej wody połączonej z mlekiem dajemy 2 woreczki ryżu. Gotujemy ok. 20 minut. W trakcie gotowania uważamy, aby woreczki z ryżem nie przywarły do dna.
- W międzyczasie przygotowujemy jabłka: myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon , cukier ( ilość zależy od tego, jak słodkie są jabłka ), łyżeczkę cukru waniliowego oraz sok z cytryny, jeśli jabłka są za mało kwaskowate. Mieszamy.
- Po 20 minutach odciskamy woreczki z ryżem z pozostałej jeszcze wody i mleka ( ja daję tyle płynu, aby ryż mógł się swobodnie gotować. Płyn całkowicie nie odparowuje i woreczki trzeba odcisnąć)
- Formę smarujemy masłem. Wsypujemy jedna torebkę ryżu, wyrównujemy. Nakładamy połowę przygotowanych jabłek i przykrywamy je kolejną warstwą ryżu. Na wierzch wykładamy resztę jabłek. Na wyrównaną powierzchnię ścieramy masło i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekamy ok. 20 - 25 min.
- Ryż podajemy posypany cynamonem. Można też polać ryż śmietaną albo jogurtem, udekorować bitą śmietaną i dosłodzić.
Mniam, chyba dzisiaj zrobię moim dzieciom takie danie, dawno nie jedliśmy ryżu z jabłuszkami :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze rodzynki :) pycha
OdpowiedzUsuńNie ma cukru waniliowego. Jest cukier wanilinowy!!! Wystarczy przeczytać na opakowaniu
OdpowiedzUsuńJest cukier waniliowy i wanilinowy. Pierwszy robiony z prawdziwa wanilia a drugi aromatyzowany sztucznie.
UsuńDziś zrobię taki ryż :-) już mi ślinka leci
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukałam łatwego w przygotowaniu przepisu,...i znalazłam,ryż jest już ugotowany tylko przygotuję jabłka i będzie kolacja,dzięki
OdpowiedzUsuń:)
Usuń