Zapiekany ryż z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami




Przyrządzam od czasu do czasu to danie, które jest dla mnie typowym smakiem dzieciństwa. Ryż jest smaczny i aromatyczny, taki jaki jadałam  w dzieciństwie.
To pyszne danie, zwłaszcza na dni, gdy nie ma się ochoty na nic ciężkiego. To także dobra propozycja na piątek. W moim rodzinnym domu było to właśnie danie obiadowe podawane w piątek. Choć oczywiście taki ryż można zaserwować na kolację, bądź na deser.
Jabłka do ryżu muszą być soczyste, bo wtedy sok jabłkowego przeniknie do spodniej warstwy ryżu, a to nada mu jeszcze lepszego smaku. Tym razem użyłam do ryżu dwóch jabłek szarej renety i dwóch jabłek odmiany Rubin.
Mój ryż zapiekam w formie o wymiarach: 22 x 15. I starcza go na 3 - 4 porcje ( zależy jakie duże:-) ).





Składniki:

  • 2 woreczki ryżu po 10 dkg
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego 
  • sok z cytryny ( ok. 2 łyżki )
  • ewentualnie bita śmietana do dekoracji dania
Sposób wykonania:


  • Do zagotowanej i lekko osolonej wody połączonej z mlekiem dajemy 2 woreczki ryżu. Gotujemy ok. 20 minut. W trakcie gotowania uważamy, aby woreczki z ryżem nie przywarły do dna.
  • W międzyczasie przygotowujemy jabłka: myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon , cukier ( ilość zależy od tego, jak słodkie są jabłka ), łyżeczkę cukru waniliowego oraz sok z cytryny, jeśli jabłka są za mało kwaskowate. Mieszamy.
  • Po 20 minutach odciskamy woreczki z ryżem z pozostałej jeszcze wody i mleka ( ja daję tyle płynu, aby ryż mógł się swobodnie gotować. Płyn całkowicie nie odparowuje i woreczki trzeba odcisnąć)
  • Formę smarujemy masłem. Wsypujemy jedna torebkę ryżu, wyrównujemy. Nakładamy połowę przygotowanych jabłek i przykrywamy je kolejną warstwą ryżu. Na wierzch wykładamy resztę jabłek. Na wyrównaną powierzchnię ścieramy masło i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180  st. C. Zapiekamy ok. 20 - 25 min.
  • Ryż podajemy posypany cynamonem. Można też polać ryż śmietaną albo jogurtem, udekorować bitą śmietaną i dosłodzić.

Komentarze

  1. Mniam, chyba dzisiaj zrobię moim dzieciom takie danie, dawno nie jedliśmy ryżu z jabłuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję jeszcze rodzynki :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma cukru waniliowego. Jest cukier wanilinowy!!! Wystarczy przeczytać na opakowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest cukier waniliowy i wanilinowy. Pierwszy robiony z prawdziwa wanilia a drugi aromatyzowany sztucznie.

      Usuń
  4. Dziś zrobię taki ryż :-) już mi ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie szukałam łatwego w przygotowaniu przepisu,...i znalazłam,ryż jest już ugotowany tylko przygotuję jabłka i będzie kolacja,dzięki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz