wtorek, 18 grudnia 2012

Rogaliki krucho - drożdżowe z ciasta topionego z marmoladą

Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną z ciasta topionego 








     Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki, u której zajadałam się tymi rogalikami, jakbym nigdy rogalików nie jadła. A jadłam i to nawet własnego wyrobu, bo piekę ich kilka rodzajów np rogaliki drożdżowe z marmoladą z ciasta topionego, albo rogaliki kruche z ciasta z dodatkiem sera białego. Wszystkie są bardzo smaczne, ale te jako, że ciasto inne niż robione przeze mnie dotychczas, to smakowały mi bardzo. 
   I postanowiłam upiec, mimo, że teraz bardziej wszyscy skupiamy się na pierniczkach i piernikach, keksach i makowcach. Ale myślę, że takie rogaliki są całoroczne i nadają się na każdą okazję. tak więc upiekłam, a ciasto na te rogaliki robi się bardzo bardzo prosto. Składniki zagniata się, wkłada do wysokiego naczynia z zimną wodą ( ja użyłam wysokiego garnka ) i czeka się, aż ciasto wypłynie. Wypływa po około 15 minutach. Należy go wówczas obsypać mąką, bo jest wilgotne, jeszcze raz zagnieść i podzielić na  6 - 7 części ( w zależności od tego, czy chce się uzyskać mniejsze czy trochę większe rogaliki ). Potem rozwałkowywać i formować rogaliki, a na koniec, po jeszcze kilku etapach, delektować się ich smakiem.
Z podanej ilości składników wyszło mi 56 rogalików.
Rogaliki są przepyszne!! Kruche i chrupiące:).







Składniki:
  • 50 dkg mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 10 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki śmietany
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • marmolada do nadziewania
  • cukier puder do obsypania upieczonych rogalików
Sposób wykonania:
  • Z mąki, margaryny, śmietany, pokruszonych drożdży, szczypty soli i łyżeczki cukru zagnieść gładkie ciasto
  • Ciasto włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą i czekać aż wypłynie ( wypływa po ok. 15 minutach )
  • Wyjąć z wody i lekko obsypać mąką. Zagnieść, uformować ciasto w kształcie walca i podzielić na kilka równych części ( ja podzieliłam go na 7 części ). Każdą część rozwałkowywać na dość cienki placek w kształcie koła ( ok 2 milimetry ) i dzielić na 8 trójkątów.
  • Na zewnętrznej części trójkątów kłaść pół łyżeczki marmolady i zawijać w kształt rożka
  • Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok 30 minut aż do lekkiego zrumienienia ( pilnować, aby się nie przypaliły )
  • Po upieczeniu jeszcze gorące obsypać obficie cukrem pudrem
 

 
 

33 komentarze:

  1. jejku, jakie to musi być pyszne, ciastko i marmoladka różana zamknięta w takim rogaliku. śliczne są, takie równiutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Lubię rogaliki, więc często je piekę, tym bardziej, że przy tym cieście nie ma zbyt dużo pracy, a jest smaczniutkie:)

      Usuń
    2. Ja dodaję jeszcze 2 jajka. Chyba zapomniałaś o nich. Też je piekę i są przepyszne.
      ZUZA

      Usuń
    3. Nie zapomniałam. To jest przepis bez jajek! Pewno wychodzą trochę inne niż Twoje, ale wychodzą:). Dzięki za wpis:)

      Usuń
  2. Uwielbiam rogaliki. Prześliczne je zrobiłaś! Przepis zapisuję :). Pozdrowienia i dzięki za miły komentarz na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i miło mi, że przepis się spodobał:)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie rogaliczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, dlatego można u mnie znaleźć kilka przepisów na rogaliki:)

      Usuń
  4. Jak rozwałkować ciasto na równy okrąg, tak jak u Ciebie? Zawsze staram się rozwałkowywać ciasto na kształt okręgu, ale nigdy mi to nie wychodzi :P. Szczególnie w przypadku ciasta drożdżowego, które podczas wałkowania jest gumowate i ma tendencję do kurczenia się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat to ciasto dobrze się rozwałkowuje, nie ma takich tendencji do kurczenia się. Ja całość ciasta po wyrobieniu formuje na kształt wałka/ walca i dzielę go na przykład na 7 równych części. Powstaje 7 równych placków o kształcie koła i łatwo jest go wtedy rozwałkować w miarę równomiernie. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. A widzisz, o tym nie pomyślałem. Będę musiał spróbować tego patentu przy najbliższej okazji. Dziękuję za wskazówkę!

      Usuń
  5. hej;p
    mam takie pytanie, jakiej śmietany używałaś?? 18% ??
    z góry dziękuję za odpowiedź;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, śmietana 18%. Pozdrawiam

      Usuń
    2. bardzo Ci dziękuję ;p już nie mogę się doczekać, aż je zrobię;p
      Pozdrawiam:P

      Usuń
  6. a zamiast margaryny może być masło?? ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. A MARGARYNA KWASNA CZY SLODKA BO TEZ NIE JEST SPRECYZOWANE?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. przepraszam smietana...:) tak mi zapado w pamieci w zwiazku z ostatnium postem dotyczacym margaryny:D

    OdpowiedzUsuń
  9. ale kwasna czy słodka

    OdpowiedzUsuń
  10. hej , nie rozumiem jak to ciasto wlozyc do zimnej wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu włożyć do wysokiego garnka z zimną wodą. To żadna rewelacja, wiele ciast drożdżowych tak się robi:)

      Usuń
  11. 190 stopni ale na termoobiegu czy na grzalkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam bez termoobiegu. Ale tak czy siak trzeba na nie zerkać od czasu do czasu, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej i czas pieczenia może być nieco inny

      Usuń
  12. piekę właśnie rogaliki i zastanawiam się...45 min w 190 stopniach?u mnie po góra 20 min rogaliki są rumiane...Ale są pyyyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ciasto bez owijania w folie wkładać do wody?

    OdpowiedzUsuń
  14. w większości przepisów ciasto zawiera jajka - tu jest bez - czy to oznacza że to ciasto wychodzi bardziej kruche? takie krucho-drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
  15. a drożdży jest aż 10dkg??? we wszystkich przepisach jest 50-60g, a tu 2x więcej.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepisy super . Bardzo proste i przepyszne . Fajnie ze ktoś otworzył taki blog . Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  17. własnie zrobiłam rogaliczki wg,przepisu. tez mi ciasto nie wypłyneło ale robiłam dalej. wyszły kruchutkie i pyszne. jednak czas pieczenia skróciłam do 20 min. Polecam pychotka.

    OdpowiedzUsuń