środa, 20 lutego 2013

Szybka zupa pomidorowa

Szybka zupa pomidorowa


   Taką zupę pomidorową robi się bardzo szybko. Nie wymaga od nas prawie żadnej pracy. Szybka jest dlatego, że wykonana z gotowych półproduktów, takich jak przecier pomidorowy, zamiast wywaru warzywnego czy mięsnego - bulion z kostki. I cała filozofia, a zupa jest na prawdę smaczna. Ja przyrządzam ją dość regularnie. Pomidorówka najbardziej smakuje mi z ryżem, więc w zupie pływa ryż, ale też marchewka pokrojona w słupki i kawałek selera i pietruszki. Marchewkę w zupie lubię, więc musi znaleźć się na talerzu razem z zupą, a pietruszkę i seler po ugotowaniu zupy wyławiam i wyrzucam. Ich zadaniem jest tylko nadać zupie przyjemnego aromatu.
Oczywiście gotuję też zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, ale w zimie jest to niemożliwe, więc ratuję się pomidorówką z przecieru i według mnie jest świetna. Mój mąż woli ją od pomidorówki z przecieranych świeżych pomidorów. 
Do zupy pomidorowej robię też czasami lane kluski, jak to robiła moja mama i strasznie mi te lane kluski w pomidorówce smakują. Ale dziś była wersja ryżowa, moja ulubiona. Z makaronem u nas się pomidorowej nie jada. Jakoś mi nie pasuje, choć wiem, że dla niektórych to klasyka.
Ja podaję pomidorówkę bez śmietany. Według mnie smaku pomidorów lepiej nie zakłócać zbędnymi dodatkami, ale to też jest sprawa gustu.

Składniki:
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego 200g
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • marchewka
  • mały kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 60 - 70 g ryżu
  • sól,pieprz
  • koperek


Sposób wykonania:
  • Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy kostki rosołowe i pokrojoną w słupki marchewkę, a kawałek selera i pietruszkę w całości. Gotujemy około 10 minut.
  • Po tym czasie dodajemy do zupy przepłukany ryż oraz przecier pomidorowy. Mieszamy. Gotujemy około 20 minut do miękkości ryżu.
  • Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem. 
 Polecam też inne przepisy z mojego bloga na smaczne zupy pomidorowe:

Sycąca zupa pomidorowa z ryżem i wołowiną



Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

 

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami





23 komentarze:

  1. marzy mi się taka zupka dzisiaj po powrocie do domu mmm pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie sobie ją zrobiłem ale zamiast ryżu stuningowałem ją makaronem nitkowym. Wcinam że aż mi się uszy trzęsą. Mniam, mniam! ADAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z makaronem nigdy pomidorówki nie jadłam, ale skoro mówisz, że dobra, to będę musiała spróbować:)

      Usuń
  3. uwielbiam pomidorówkę a w gotowaniu jestem kiepski. ten przepis to łatwizna właśnie takiego szukałem. Zrobię żonie niespodziankę. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja od pewnego czasu jem zupy bez śmietany i mąki- w domu uwazaja mnie za dziwaczke a ja na to: moja wersja jest lepsza bo czuć warzywa i wywar a dodatki tj śmietana i mąka są kompletnie nie potrzebne. A no i taka zupa bez ww składników jest zdrowsza :) ja jem pomidorowke z makaronem

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja właśnie ugotowałam z odrobiną śmietany i wyszła ZACNA :D Olga

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo !! Tego szukałem. Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale zrobię. A w internecie dużo stron a przepisy takie bardziej zagmatwane. Jeszcze nic w życiu nie ugotowałem, zacznę od pomidorówy. A można na świeżych pomidorach ? Ile ich ma być ? Sparzone czy gotowane ? Jak długo ? Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz zupę ze świezych pomidorów to przepis możesz znaleźć na moim blogu http://anikagotuje.blogspot.com/2013/07/zupa-pomidorowa-ze-swiezych-pomidorow.html. Tam są wszystkie wskazówki. Życzę udanego gotowania:)

      Usuń
  7. Dziękuję bardzo za przepis jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecier i kostki rosołowe. To musi być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedy byłam u ostatnio na przyjęciu, u jednej z moich znajomych z osiedla Tesoro Ivory, jako przystawkę jadłam pomidorową. Byłą pyszna, z tym, że znajoma mieszała koncentrat z przecierem ze świeżych pomidorów. Dodatkowo zawsze dodaje oregano i odrobinę cukru. Wtedy zupa ma słodko kwaśny smak.

    OdpowiedzUsuń
  10. a to jest przepis na ile porcji?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ugotowałem .
    WYSZŁA PYSZNA ZUPKA.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, ja również wolę bez śmietany. Stawiam na smak pomidorów, bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie dodaje selera, bo jestem na niego uczulona. Smak trochę inny, ale za to nie mam wysypki :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki, uratowałaś mi życie ^^....twój przepis mnie zainspirował, troszkę go zmieniłem, ale tylko dzięki tobie, a lubię z makaronem, ale bez śmietany ^^

    OdpowiedzUsuń
  15. no zupenka nie pomidorowa, nie będę owijal w bawelne ale koperek to jest w barszczu ukraińskim mile widziany a najbardziej w ogórkowej lub na ziemniaczkach młodych warto tez dodac do fasolki po bretońsku zredukuje napecznienei naszych jelitek:):):) tu daje się natke, jeśli ktoś już chce ulepic balawana to i owszem brak smietany można wybaczyć ale brak liscia laurowego i sporej ilości ziarenek angielskich, można dodac także odrobine czosnku i czebuli szuszonej która zawsze jest nmile widziana w pomidorach, nadto można dodac marchewke pietruche i seler który, por takze później wywalamy a kostki rosołowe to zamiast drobiu, nadto powiem ze zajmuje się kichceniemn wile lat a moje obiadki ida jak masełko i smacznie a nie zawsze zdrowo, oczewicie można z tyzem i makaronem kiedyds zrobiłem grzankami ale kolanka makaronowe wygladaja oblednie pozdrawiak w Wrocka od kuchcik darkins

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam, pyszna i mam co jeść dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję, zupa pyszna:)

    OdpowiedzUsuń