sobota, 5 marca 2016

Sycąca zupa pomidorowa z ryżem i wołowiną

Sycąca zupa pomidorowa z ryżem i wołowiną



Ugotowałam sporo rosołu wołowego. W pierwszy dzień zjedliśmy go z chęcią, ale na drugi postanowiłam coś odmienić. I wpadł mi do głowy pomysł na zupę pomidorową, którą bardzo chętnie się u nas jada. Tym razem bazą był rosół wołowy, do którego dodałam przecier pomidorowy. Osobno ugotowałam ryż. A do zupy dorzuciłam jeszcze mięso wołowe, które pokroiłam na mniejsze kawałki, i marchewkę z rosołu pokrojona na plasterki. Zupa wyszła bardzo dobra, a dodatek mięsa sprawił, że także sycąca.

 

Składniki:
  • rosół wołowy ( ok 1,5 litra )
  • przecier pomidorowy ( 3 kopiaste łyżki )
  • marchewka z rosołu
  • mięso wołowe z rosołu
  • ok 50 - 70 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Sposób wykonania:
  •  Rosół wołowy podgrzewamy i dodajemy do niego przecier pomidorowy, pokrojoną w plasterki marchewkę z rosołu i pokrojone na mniejsze kawałki mięso wołowe z rosołu
  • Do gotującej się zupy dodajemy ugotowany osobno ryż
  • Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, a na talerzu posypujemy koperkiem

4 komentarze:

  1. Taką pomidorową to ja mogę jeść :) Pyszna i sycąca. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomidorowa to mój smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna :) Pomidorowa zawsze i chętnie ;)

    OdpowiedzUsuń