Taką zupę pomidorową robi się bardzo szybko. Nie wymaga od nas prawie żadnej pracy. Szybka jest dlatego, że wykonana z gotowych półproduktów, takich jak przecier pomidorowy, zamiast wywaru warzywnego czy mięsnego - bulion z kostki. I cała filozofia, a zupa jest na prawdę smaczna. Ja przyrządzam ją dość regularnie. Pomidorówka najbardziej smakuje mi z ryżem, więc w zupie pływa ryż, ale też marchewka pokrojona w słupki i kawałek selera i pietruszki. Marchewkę w zupie lubię, więc musi znaleźć się na talerzu razem z zupą, a pietruszkę i seler po ugotowaniu zupy wyławiam i wyrzucam. Ich zadaniem jest tylko nadać zupie przyjemnego aromatu.
Oczywiście gotuję też zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, ale w zimie jest to niemożliwe, więc ratuję się pomidorówką z przecieru i według mnie jest świetna. Mój mąż woli ją od pomidorówki z przecieranych świeżych pomidorów.
Do zupy pomidorowej robię też czasami lane kluski, jak to robiła moja mama i strasznie mi te lane kluski w pomidorówce smakują. Ale dziś była wersja ryżowa, moja ulubiona. Z makaronem u nas się pomidorowej nie jada. Jakoś mi nie pasuje, choć wiem, że dla niektórych to klasyka.
Ja podaję pomidorówkę bez śmietany. Według mnie smaku pomidorów lepiej nie zakłócać zbędnymi dodatkami, ale to też jest sprawa gustu.
Składniki:
Sposób wykonania:
Sycąca zupa pomidorowa z ryżem i wołowiną
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
Oczywiście gotuję też zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, ale w zimie jest to niemożliwe, więc ratuję się pomidorówką z przecieru i według mnie jest świetna. Mój mąż woli ją od pomidorówki z przecieranych świeżych pomidorów.
Do zupy pomidorowej robię też czasami lane kluski, jak to robiła moja mama i strasznie mi te lane kluski w pomidorówce smakują. Ale dziś była wersja ryżowa, moja ulubiona. Z makaronem u nas się pomidorowej nie jada. Jakoś mi nie pasuje, choć wiem, że dla niektórych to klasyka.
Ja podaję pomidorówkę bez śmietany. Według mnie smaku pomidorów lepiej nie zakłócać zbędnymi dodatkami, ale to też jest sprawa gustu.
Składniki:
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego 200g
- 2 kostki rosołowe drobiowe
- marchewka
- mały kawałek selera
- kawałek pietruszki
- 60 - 70 g ryżu
- sól,pieprz
- koperek
Sposób wykonania:
- Zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy kostki rosołowe i pokrojoną w słupki marchewkę, a kawałek selera i pietruszkę w całości. Gotujemy około 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy do zupy przepłukany ryż oraz przecier pomidorowy. Mieszamy. Gotujemy około 20 minut do miękkości ryżu.
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem.
Sycąca zupa pomidorowa z ryżem i wołowiną
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
marzy mi się taka zupka dzisiaj po powrocie do domu mmm pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie ją zrobiłem ale zamiast ryżu stuningowałem ją makaronem nitkowym. Wcinam że aż mi się uszy trzęsą. Mniam, mniam! ADAM.
OdpowiedzUsuńZ makaronem nigdy pomidorówki nie jadłam, ale skoro mówisz, że dobra, to będę musiała spróbować:)
Usuńuwielbiam pomidorówkę a w gotowaniu jestem kiepski. ten przepis to łatwizna właśnie takiego szukałem. Zrobię żonie niespodziankę. Dzięki:)
OdpowiedzUsuńŚwietna
OdpowiedzUsuńJa od pewnego czasu jem zupy bez śmietany i mąki- w domu uwazaja mnie za dziwaczke a ja na to: moja wersja jest lepsza bo czuć warzywa i wywar a dodatki tj śmietana i mąka są kompletnie nie potrzebne. A no i taka zupa bez ww składników jest zdrowsza :) ja jem pomidorowke z makaronem
OdpowiedzUsuńa ja właśnie ugotowałam z odrobiną śmietany i wyszła ZACNA :D Olga
OdpowiedzUsuńOooo !! Tego szukałem. Jeszcze nie wiem jak smakuje, ale zrobię. A w internecie dużo stron a przepisy takie bardziej zagmatwane. Jeszcze nic w życiu nie ugotowałem, zacznę od pomidorówy. A można na świeżych pomidorach ? Ile ich ma być ? Sparzone czy gotowane ? Jak długo ? Dzięki.
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz zupę ze świezych pomidorów to przepis możesz znaleźć na moim blogu http://anikagotuje.blogspot.com/2013/07/zupa-pomidorowa-ze-swiezych-pomidorow.html. Tam są wszystkie wskazówki. Życzę udanego gotowania:)
UsuńDziękuję bardzo za przepis jest świetna :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
UsuńPrzecier i kostki rosołowe. To musi być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńPychota;)
OdpowiedzUsuńKiedy byłam u ostatnio na przyjęciu, u jednej z moich znajomych z osiedla Tesoro Ivory, jako przystawkę jadłam pomidorową. Byłą pyszna, z tym, że znajoma mieszała koncentrat z przecierem ze świeżych pomidorów. Dodatkowo zawsze dodaje oregano i odrobinę cukru. Wtedy zupa ma słodko kwaśny smak.
OdpowiedzUsuńa to jest przepis na ile porcji?
OdpowiedzUsuńUgotowałem .
OdpowiedzUsuńWYSZŁA PYSZNA ZUPKA.
Mniam, ja również wolę bez śmietany. Stawiam na smak pomidorów, bez dodatków :)
OdpowiedzUsuńJa nie dodaje selera, bo jestem na niego uczulona. Smak trochę inny, ale za to nie mam wysypki :P
OdpowiedzUsuńDzięki, uratowałaś mi życie ^^....twój przepis mnie zainspirował, troszkę go zmieniłem, ale tylko dzięki tobie, a lubię z makaronem, ale bez śmietany ^^
OdpowiedzUsuńno zupenka nie pomidorowa, nie będę owijal w bawelne ale koperek to jest w barszczu ukraińskim mile widziany a najbardziej w ogórkowej lub na ziemniaczkach młodych warto tez dodac do fasolki po bretońsku zredukuje napecznienei naszych jelitek:):):) tu daje się natke, jeśli ktoś już chce ulepic balawana to i owszem brak smietany można wybaczyć ale brak liscia laurowego i sporej ilości ziarenek angielskich, można dodac także odrobine czosnku i czebuli szuszonej która zawsze jest nmile widziana w pomidorach, nadto można dodac marchewke pietruche i seler który, por takze później wywalamy a kostki rosołowe to zamiast drobiu, nadto powiem ze zajmuje się kichceniemn wile lat a moje obiadki ida jak masełko i smacznie a nie zawsze zdrowo, oczewicie można z tyzem i makaronem kiedyds zrobiłem grzankami ale kolanka makaronowe wygladaja oblednie pozdrawiak w Wrocka od kuchcik darkins
OdpowiedzUsuńZrobiłam, pyszna i mam co jeść dziś :)
OdpowiedzUsuńA ja też ją dziś zrobiłam:-)
UsuńDziękuję, zupa pyszna:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupa pomidorowa tylko ją uwielbiam a taka prosta i szybka w obsłudze:) dziękuję
OdpowiedzUsuńTeż ją bardzo lubimy i w momentach kryzysu tz braku czasu na większe gotowanie ląduje na naszym stole:-)
UsuńSwietany przepis taki prosty. Niestety zapomnialam rozmrozic mieso a na obiad trzeba cos zrobic. Dzieki za ratunek. Dodalam smietany i jest pysznie.
OdpowiedzUsuńSzybki przepis na smaczną zupę.Polecam
OdpowiedzUsuńfajnie tylko może jakieś info kiedy ten koncentrat dodać
OdpowiedzUsuńZdrowsza zupa będzie jeśli ugotujemy bulion na dużej ilości warzyw, bez kostki rosolowej ale można dodać pałke z kurczaka
OdpowiedzUsuńSuper przepis polecam, zupa bardzo smaczna i szybka
OdpowiedzUsuń