W naszym domu bardzo lubimy faszerowane jajka i przyrządzamy je nie tylko na Wielkanoc, choć na Święta Wielkanocne są obowiązkowym punktem menu. Mamy kilka ulubionych farszów, a dziś przedstawię jeden z nich. Raczej klasyczny i bez udziwnień.
Przepis na jajka faszerowane wędzonym łososiem znajduje się TUTAJ.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 4 plasterki szynki
- ok 2 łyżki majonezu
- łyżeczka pikantnego ketchupu
- biały pieprz
- sól
- warzywa do dekoracji
Sposób wykonania:
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w zimnej wodzie.
- Ostudzone jajka kroimy równo na połówki. Delikatnie wyjmujemy żółtka, a połówki z białek układamy na półmisku.
- Żółtka dokładnie rozcieramy, dodajemy bardzo drobno pokrojoną szynkę, łyżeczkę pikantnego ketchupu, sól oraz pieprz, a także majonez w takiej ilości, aby uzyskać farsz o odpowiedniej konsystencji (nie może być zbyt płynny). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Powstałą masą wypełniamy wgłębienia po żółtkach.
- Każde jajko dowolnie przystrajamy.
i się zaczął sezon jajeczny :) ja też muszę coś z nich przygotować
OdpowiedzUsuńDzis wlasnie zrobilam na kolacje i bardzo nam smakowaly :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Magda
A ja dawno nie robiłam faszerowanych jajek. Przypomniałaś mi, więc niedługo pewno coś zadziałam w tym kierunku:). Pozdrowienia A
Usuń