wtorek, 21 maja 2013

Pyszne kruche rogaliki z marmoladą

Pyszne kruche rogaliki z marmoladą



Uwielbiam rogaliki i wbrew pozorom ich upieczenie nie jest az tak pracochłonne.Robię różne rodzaje rogalików: drożdżowe, półkruche, z ciasta serowego. A dziś prezentuję rogaliki kruche. Nadziewam je marmoladą różana. Są pyszne! Jeśli ktoś lubi ciasto kruche, to te rogaliczki może upiec bez wahania.
Ciasto dziele na kilka części i każdą z nich rozwałkowuję na koła. Każde koło dzielę na 8 części. Nie należy się przejmować tym, że brzegi koła wychodzą nierówne ( przy tym cieście tak się dzieje ), bo i tak zawija się je do środka.Ciasto wychodzi kruchutkie, takie jak lubię. Rogaliki są pyszne czy to z mlekiem, czy też z kawą.

 

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g śmietany 18%
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • słoik marmolady do nadziewania
  • cukier puder do posypania
  • papier do wyłożenia formy

Sposób wykonania:
  • W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło lub margarynę, żółtka i śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Na stolnicy formujemy z niego gruby wałek. Dzielimy go na 6-7 równych części.
  • Każdą część ciasta cienko rozwałkujemy na kształt koła. Każde koło dzielimy na 8 części. Na szerszej części trójkąta kładziemy ok pół łyżeczki marmolady i ciasto zwijamy ściśle i formujemy na kształt rogalika.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki zostawiając między nimi nieco odstępu.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
  • Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące układamy na półmisku i obficie pozypujemy cukrem pudrem.
 

13 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam rogalków, ja zawsze robię drożdżowe. Chyba teraz wypróbuje Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo lubię takie rogaliki, ale rzadko robię bo najgorsze jest dla mnie formowanie tych rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne!!!!!!!! dzisiaj piekłam..

    OdpowiedzUsuń
  4. czy można to zrobić bez śmietany ? lub ją czymś zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
  5. juliaa- możesz zamiast śmietany dodat jogurt naturalny

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wyszło mi strasznie twarde.. nie wiem co źle zrobiłam ale rozpadało sie tak ze dobrze nie można było jego zagnieść:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na to, że w przepisie jest ciut za mało płynów, dodałam 200ml mleka i 60g drożdży - jest super.

    OdpowiedzUsuń
  8. te są najlepsze! takie same ciasto robię na jabłecznik i jest wyśmienite!!! a dodając wiejską śmietanę i zamiast margaryny masło to wychodzi niebiańsko!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Co miałaś na myśli podając op. proszku do pieczenia? 15 gramów czy 30 gramów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małe opakowanie proszku do pieczenia

      Usuń
  10. super rogaliki :) jak dla mnie odrobinke mniej cukru do ciasta jesli cukier puder na wierzch, ale to pewnie kazdy wedle smaku :)

    OdpowiedzUsuń