środa, 10 lipca 2013

Bób duszony z boczkiem

Bób duszony z boczkiem






Bób jest teraz na czasie, więc wykorzystuję okazję, aby przygotowywać z nim dania. Teraz jest czas, że bób jest młody i szybko się gotuje.
W tym roku już drugi raz przygotowałam danie z bobem. Wcześniej był to bób gotowany, okraszony  podsmażonym boczkiem, kiełbasą i cebulą (KLIK ). Wczoraj zrobiłam bób duszony z boczkiem i innymi dodatkami. Jak dla mnie - palce lizać!





 Składniki:
  • 1 kg bobu
  • 1 duża cebula ze szczypiorkiem
  • 20 dkg chudego boczku
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego albo ząbek świeżego
  • koperek do posypania gotowego dania
Sposób przygotowania:
  • Bób gotować w lekko osolonej wodzie prawie do miękkości. Nie powinien być całkiem miękki, bo będzie jeszcze się dusił
  • Boczek pokroić w kostkę, cebulę na piórka
  • Na patelni podsmażyć boczek. Jak puści tłuszcz - dodać cebulę. Smażyć razem do zeszklenia. U mnie boczek jest chudy i puszcza bardzo niewiele tłuszczu, więc podlewam go wcześniej łyżką oleju i dopiero dodaję cebulę
  • Do boczku dodać odcedzony bób. Podlać go wodą ( ok 1/3 szklanki ). Dodać przecier, paprykę, majeranek i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić razem na wolnym ogniu ok 10 minut.W razie gdyby cała woda odparowała podlać odrobiną nowego płynu. Pod koniec duszenia dodać pocięty szczypiorek z cebuli ( 2 - 3 łyżki )
  • Na koniec doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą
  • Podawać posypany poszatkowanym koperkiem. Dobrze smakuje z chlebem

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, bobu jeszcze nie dusiłem z boczkiem nigdy. U mnie dziś pasta z bobu z jajkiem. Trzeba korzystać z tego dobrodziejstwa, póki sezon w pełni! :)

    OdpowiedzUsuń