czwartek, 25 lipca 2013

Klopsy drobiowe z pieczarkami w sosie

Klopsy drobiowe z pieczarkami  w sosie






Pyszne klopsy drobiowe, które robię nie z mięsa mielonego, lecz siekanego. Dodaję do nich pieczarki i całość podaję w sosie pieczarkowym. Ale od początku ...

Składniki: ( na 3 porcje )
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 70 dkg pieczarek
  • żółtko
  • 2 - 3 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • trochę przyprawy do kurczaka - ja daję złocistą
  • śmietana do sosu - 2 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia mięsa i pieczarek
  • mąka do zagęszczenia sosu ( ok 1 łyżki )
  • ew pół kostki bulionowej
Sposób przygotowania:
  •  Piersi z kurczaka myjemy, a następnie drobno siekamy ( ja siekam je w dość cienkie paseczki). Obsypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka i ewentualnie dosalamy i przyprawiamy pieprzem (trzeba uważać z ilością dodatkowych przypraw, bo gotowe przyprawy są słone i czasami pikantne)
  • Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone drobno i cienko pieczarki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu odparowania płynu spod pieczarek. 
  • Troszkę mniej niż połowę przestudzonych pieczarek dodajemy do mięsa razem z żółtkiem i kaszą manną. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy podłużne klopsy, które obsmażamy na oleju z każdej strony do ładnego zrumienienia. Klopsy najlepiej obracać szerokimi szczypcami
  • W garnku zagotowujemy ok 400 ml wody. Wrzucamy do niej kawałek kostki rosołowej ( można opuścić ten punkt ), a następnie wrzucamy do niej pozostałe pieczarki. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy do sosu śmietanę roztrzepaną z mąką i odrobiną płynu. Zagotowujemy. Dosalamy i doprawiamy pieprzem, po czym upieczone klopsy przekładamy do sosu. Chwilę razem gotujemy. 
  • Dobrze smakują zarówno z puree ziemniaczanym, ryżem czy kaszą

2 komentarze:

  1. masakra kupy się to nie trzyma wszystko się rozłazi jak niby to złączyć.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś się mi złączyły, co widac na załączonym obrazku

      Usuń