Klopsy drobiowe z pieczarkami w sosie

Klopsy drobiowe z pieczarkami  w sosie






Pyszne klopsy drobiowe, które robię nie z mięsa mielonego, lecz siekanego. Dodaję do nich pieczarki i całość podaję w sosie pieczarkowym. Ale od początku ...

Składniki: ( na 3 porcje )
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 70 dkg pieczarek
  • żółtko
  • 2 - 3 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • trochę przyprawy do kurczaka - ja daję złocistą
  • śmietana do sosu - 2 łyżki śmietany 18 %
  • olej do smażenia mięsa i pieczarek
  • mąka do zagęszczenia sosu ( ok 1 łyżki )
  • ew pół kostki bulionowej
Sposób przygotowania:
  •  Piersi z kurczaka myjemy, a następnie drobno siekamy ( ja siekam je w dość cienkie paseczki). Obsypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka i ewentualnie dosalamy i przyprawiamy pieprzem (trzeba uważać z ilością dodatkowych przypraw, bo gotowe przyprawy są słone i czasami pikantne)
  • Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone drobno i cienko pieczarki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu odparowania płynu spod pieczarek. 
  • Troszkę mniej niż połowę przestudzonych pieczarek dodajemy do mięsa razem z żółtkiem i kaszą manną. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy podłużne klopsy, które obsmażamy na oleju z każdej strony do ładnego zrumienienia. Klopsy najlepiej obracać szerokimi szczypcami
  • W garnku zagotowujemy ok 400 ml wody. Wrzucamy do niej kawałek kostki rosołowej ( można opuścić ten punkt ), a następnie wrzucamy do niej pozostałe pieczarki. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy do sosu śmietanę roztrzepaną z mąką i odrobiną płynu. Zagotowujemy. Dosalamy i doprawiamy pieprzem, po czym upieczone klopsy przekładamy do sosu. Chwilę razem gotujemy. 
  • Dobrze smakują zarówno z puree ziemniaczanym, ryżem czy kaszą

Komentarze

  1. masakra kupy się to nie trzyma wszystko się rozłazi jak niby to złączyć.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś się mi złączyły, co widac na załączonym obrazku

      Usuń

Prześlij komentarz