Klopsy drobiowe z pieczarkami w sosie
Pyszne klopsy drobiowe, które robię nie z mięsa mielonego, lecz siekanego. Dodaję do nich pieczarki i całość podaję w sosie pieczarkowym. Ale od początku ...
Składniki: ( na 3 porcje )
Pyszne klopsy drobiowe, które robię nie z mięsa mielonego, lecz siekanego. Dodaję do nich pieczarki i całość podaję w sosie pieczarkowym. Ale od początku ...
Składniki: ( na 3 porcje )
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 70 dkg pieczarek
- żółtko
- 2 - 3 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz
- trochę przyprawy do kurczaka - ja daję złocistą
- śmietana do sosu - 2 łyżki śmietany 18 %
- olej do smażenia mięsa i pieczarek
- mąka do zagęszczenia sosu ( ok 1 łyżki )
- ew pół kostki bulionowej
- Piersi z kurczaka myjemy, a następnie drobno siekamy ( ja siekam je w dość cienkie paseczki). Obsypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka i ewentualnie dosalamy i przyprawiamy pieprzem (trzeba uważać z ilością dodatkowych przypraw, bo gotowe przyprawy są słone i czasami pikantne)
- Na patelni na oleju podsmażamy pokrojone drobno i cienko pieczarki. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy do czasu odparowania płynu spod pieczarek.
- Troszkę mniej niż połowę przestudzonych pieczarek dodajemy do mięsa razem z żółtkiem i kaszą manną. Całość dokładnie mieszamy, a następnie formujemy podłużne klopsy, które obsmażamy na oleju z każdej strony do ładnego zrumienienia. Klopsy najlepiej obracać szerokimi szczypcami
- W garnku zagotowujemy ok 400 ml wody. Wrzucamy do niej kawałek kostki rosołowej ( można opuścić ten punkt ), a następnie wrzucamy do niej pozostałe pieczarki. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy do sosu śmietanę roztrzepaną z mąką i odrobiną płynu. Zagotowujemy. Dosalamy i doprawiamy pieprzem, po czym upieczone klopsy przekładamy do sosu. Chwilę razem gotujemy.
- Dobrze smakują zarówno z puree ziemniaczanym, ryżem czy kaszą
masakra kupy się to nie trzyma wszystko się rozłazi jak niby to złączyć.....
OdpowiedzUsuńJakoś się mi złączyły, co widac na załączonym obrazku
Usuń