środa, 17 lipca 2013

Leczo z kiełbasą i boczkiem

Leczo z kiełbasą i boczkiem 



  Leczo to pyszne danie, które w lecie obowiązkowo musi pojawić się na moim stole. Wywodzi się z kuchni węgierskiej, ale czy jest to taka typowo węgierska wersja - tego nie wiem, choć w książce o kuchni węgierskiej, którą posiadam, jest przepis na leczo. W nim jest sporo mniej składników niż w tym, które przedstawię dzisiaj. Ale zasada i mojego i węgierskiego jest mniej więcej taka sama. Moje leczo można też zrobić w wersji wegetariańskiej, pomijając po prostu kiełbasę i boczek. Obydwie  wersje są pyszne. Zawierają wszystko to, co lubię: paprykę, cukinię, pomidory, pieczarki, a wszystko wzbogacone o przyprawy i wędlinę.
Mojego leczo nie podlewam wodą, bo dość płynu puszczą warzywa. Nie dodaję też przecieru, bo daję do potrawy 5 dużych pomidorów, więc nie ma potrzeby dodawać jeszcze przecieru, bo leczo i tak jest wystarczająco pomidorowe.

 

Składniki:
  • 5 dużych mięsistych pomidorów ( ja daję nie całkiem twarde )
  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki żółte
  • 1 średnia cukinia ( tym razem dałam dwie mniejsze )
  • 2 marchewki
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 25 dkg chudego boczku
  • 30 dkg kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
Sposób wykonania:
  • Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w garnku, w którym będziemy gotować leczo
  • Gdy cebula jest już zeszklona dodać pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę. Lekko osolić i dusić razem z cebulą aż z pod pieczarek odparuje część płynu
  • W międzyczasie przygotować pomidory: sparzyć je i zdjąć z nich skórkę, a następnie pokroić w większe cząstki i dorzucić do pieczarek i cebuli. Pomieszać i dusić ok 5 minut aż pomidory się lekko rozgotują
  • Następnie dodać do nich umyte, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w paseczki papryki. Wszystko zamieszać, posolić, dodać paprykę słodką i ostrą, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 15 minut
  • Po tym czasie dodać do gotujących się warzyw pokrojoną w półplasterki ( jeśli cukinie są małe ) cukinie. Jeśli cukinia jest większa kroić plasterek na 4 części
  • Wszystko gotować ok 10 minut. Po tym czasie do leczo dodać pokrojony w paseczki i podsmażony na patelni boczek oraz pokrojoną w półplasterki i obsmażoną ( tak, aby wytopił się z niej nadmiar tłuszczu ) kiełbasę 
  • Wszystko razem gotujemy jeszcze do momentu, aż warzywa osiągnął odpowiadającą nam miękkość. Ja nie lubię , jak z papryki i cukinii robi się papka, wolę jak warzywa są choć troszkę jędrne, dlatego gotuję razem z wędliną tylko kilka minut ( 2 - 3 min )
  • Na koniec doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą
  • Podajemy z chlebem

8 komentarzy:

  1. uwielbiam :) robiłam podobnie, ale bez boczku, trzeba to nadrobić ;) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-wolowe-po-wietnamsku/

    OdpowiedzUsuń
  2. Alez apetycznie wygląda! Zdjęcia przemawiają do wygłodniałego żołądka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne, ale bez boczku, tylko z samą kiełbaską. Uwielbiam takie miszmasze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam serdecznie świetne przepisy pani publikuje...jak można to będę często zaglądała pozdrawiam Ewa Sanok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie zapraszam do odwiedzania mojego bloga:). Pozdrowienia A

      Usuń
  5. Nie za bardzo lubię leczo ale dzisiaj się skusiłam.
    Wyszło pyszne!!!
    Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu! Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu. A najważniejsze, że leczo smakowało! Pozdrawiam A

      Usuń