Sałatka z fetą i rzodkiewką jest bardzo smaczna i sycąca, a niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Przygotowałam ją ostatnio w zamian za obiad, którego nie miałam czasu ugotować. Składniki są proste, wszystkie bardzo do siebie pasują. Do sałatki wyśmienicie pasuje świeży chleb, z masłem lub bez, jak kto lubi.
W sałatce solę tylko jajko. Ogórka nie solę, bo wtedy puszcza wodę i "kapcanieje", a ja wolę ogórka jędrnego, nawet jesli miałby być niedosolony, choć akurat w tej sałatce w towarzystwie fety, która jest solidnie słona, uważam, że nie ma potrzeby nic więcej dosalać z wyjątkiem jajka i to też delikatnie. Natomiast jeśli ktoś lubi, można przyprawić warzywa pieprzem.
Składniki:
- 5 średnich ogórków ( ja dałam gruntowe )
- 200 g sera feta
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 4 jajka na twardo
- sól
- pieprz
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić na grubsze kawałki
- Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki
- Cebulę drobno pokroić
- Składniki wymieszać i doprawić pieprzem
- Ser feta pokroić w kostkę
- Jajka pokroić w grubszą kostkę i posolić
- Jajka i ser dodać do warzyw, całość skropić oliwą i delikatnie wymieszać
- Podawać ze świeżym pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz