piątek, 23 sierpnia 2013

Rogaliki z dżemem siostry Leonilii

Rogaliki z dżemem wg przepisu siostry Leonilli





Rogaliki piekę regularnie. Mam kilka sprawdzonych przepisów, i wszystkie mogę z czystym sumieniem polecić ( przepisy na nie na samym dole posta). Najczęściej nadziewam je twardą marmoladą połączona z kilkoma łyżeczkami ucieranej róży lub gęstym powidłem śliwkowym, które też najczęściej mieszam z różą, no chyba że nie mam. Choć staram się różę mieć pod ręką. Bo do niektórych ciast i przede wszystkim do rogalików jest niezastąpiona.
Tym razem przedstawiam przepis na rogaliki z książeczki "Nowe ciasta siostry Leonilli". Rogaliki widnieją tam pod nazwą Rogaliki z Łowicza. Rogaliki są bardzo smaczne, chrupiące i znikają błyskawicznie, zresztą jak większość tego typu słodkich przekąsek.
Ten wpis jest ostatnim przed moim urlopem, więc kolejne pojawią się po powrocie. Na wszystkie komentarze odpowiem, jak wrócę. 


 






Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 30 g drożdży
  • twarda marmolada lub gęste powidło śliwkowe + kilka łyżeczek ucieranej róży
  • cukier kryształ do posypania rogalików
Sposób wykonania:
  • Margarynę posiekać z mąką
  • Śmietanę rozmieszać z żółtkami i dodać pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie rozetrzeć.
  • Do mąki z margaryną dodać śmietanę z żółtkami i drożdżami. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek.( na zdjęciu poniżej )
  • Ciasto schłodzić około 30 minut w lodówce, a następnie podzielić ciasto na kilka równych krążków (ok 7  - ilość zależy od tego, jakie duże rogaliki chcemy formować)
  • Każdy krążek cienko rozwałkowywać i kroić na 8 części  ( poniżej znajduje się zdjęcie, co prawda z przygotowywania innych rogalików, ale jest na nich przedstawiony sposób wykonania rogalików począwszy od uformowania ciasta, aż do zwijania rogalików. Więcej tego typu zdjęć znajduje się w przepisach na inne rodzaje rogalików, a przepisy na nie znajdują się na dole tego posta )
  • Na szerszą część każdego trójkącika nakładać pół łyżeczki marmolady i zawijać ciasto formując z niego rogalik i szczelnie ściskając rogi, aby marmolada nie wypłynęła podczas pieczenia
  • Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zostawieniu między nimi odstępów.
  • Każdy rogalik posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i upiec na złoty kolor. Rogalików było sporo i nie zmieściły się na raz w piekarniku
 
 Tutaj na zdjęciu z krążków formowałam kulki, a je rozwałkowywałam na koła, ale można tez pozostawiać krążki, spłaszczać je ręką, a następnie wałkować na cienkie okrągłe placki.


  Zapraszam do skorzystania też z innych przepisów na rogaliki:

 


 
 

 

12 komentarzy:

  1. rogalików jeszcze nigdy nie piekłam, ale chyba w końcu spróbuję - przekonałaś mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też ostatnio były rogaliki, ale nie takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj robiłam podobne rogaliki..Twoje wyglądają pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie prezentują się twoje rogaliki - przepis zabieram i wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś zrobiłam paprykę marnowaną według przepisu Aniki jutro spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba zostane Pani fanka :D kolejny Pani przepis i o dziwo wszystko mi sie udalo :D Rogaliki pyszne :D na pewno zrobie je jeszcze nie raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie skończyłam piec rogaliki są chrupiące, słodkie w sam raz po prostu pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że rogaliki smakują:)

      Usuń
  8. Wyglądają jak kraby :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzis upieklam rogaliki wlasnie z tego przepisu! Sa pyszne! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń