Bardzo lubimy sałatki majonezowe, a te z tuńczykiem smakują nam szczególnie. Robimy kilka odmian tych sałatek. Dziś przedstawiam kolejną z nich.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 duża czerwona papryka
- 4-5 pieczarek konserwowych
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 mięsisty pomidor
- 1 dość duży ogórek gruntowy
- mała puszka kukurydzy
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 jajka
- 15 dkg sera żółtego ( u mnie gouda )
- mały słoik majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. W tym czasie ogórka gruntowego i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić czerwoną cebulę.
- Z pomidora usunąć gniazda nasienne wraz z sokiem, a miąższ pokroić w kostkę
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dużej misce.
- Tuńczyka odsączyć z sosu i dodać do składników. Tak samo postąpić z kukurydzą.
- Jajka pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników
- Dodać majonez w odpowiadającej sobie ilości, doprawić do smaku pieprzem. Wszystko bardzo delikatnie wymieszać.
- Gdyby sałatka była za mało słona dosalać na talerzu lub w misce przed samym podaniem. Jeśli posoli się za wcześnie to ogórek i pomidor puszczą sok
- Podawać z wędliną i chlebem.
Ostatnio bardzo polubiłam tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńTeż będę robić sałatkę z tuńczykiem - może jutro, bo mamy mieć gościa :)
U nas dość często robi się sałatki z tuńczykiem. Mam kilka sprawdzonych przepisów, z których korzystam:) Pozdr
Usuńbardzo dobra :). tunczyka moze byc wiecej troche ale to tylko moje zdanie..
OdpowiedzUsuńZawsze można coś zmodyfikować wg własnych upodobań. Tuńczyka rzeczywiście mozna dać więcej, nawet 2 puszki. Pozdrowienia
Usuń