Pyszne ciasto z dynią
Ciasto z dynią obowiązkowo musi się u nas znaleźć na jesiennym stole. Jest pyszne, wilgotne, mięciutkie, pachnące cynamonem i dość długo zachowujące świeżość. No i ma w sobie coś szczególnego, co zapewne wynika z obecności w nim dyni. Warto wypróbować. Jak na mój gust nie jest przesadnie słodkie, dlatego można go polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo oblać czekoladą. Ja wybieram zazwyczaj lukier przyrządzony ze znacznym dodatkiem soku z cytryny.
Na samym dole posta podaję kilka innych przepisów na ciasta z dynią.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki startej i odciśniętej z soku dyni
- niepełna szklanka bakalii ( ja daję rodzynki i orzechy )
- 2 pełne łyżeczki kakao
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Jajka z cukrem ubijamy prawie do białości
- Nie przerywając ubijania dodajemy po trochę oleju
- Następnie do masy jajecznej dodajemy porcjami mąkę wcześniej przesianą i wymieszaną z kakao, cynamonem, proszkiem i sodą
- Do dokładnie wymieszanej masy dodajemy 2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni odciśniętej z soku oraz bakalie ( rodzynki wcześniej moczymy w gorącej wodzie ). Wszystko razem dobrze mieszamy
- Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką ( ja piekłam go w okrągłej foremce o średnicy 23 cm )
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Czy ciasto jest już upieczone możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. Jeśli po wyjęciu z ciasta będzie sucha oznacza to, że ciasto jest już upieczone
- Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i po ostudzeniu oblewamy lukrem ( ja przyrządzam go z dużym dodatkiem soku z cytryny - jest wyraźnie kwaskowaty ) lub posypujemy cukrem pudrem
Przepis zapisuje, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do Akcji " Dynia 2013 " Na durszlaku ! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, a jakie puszyste :))
OdpowiedzUsuńciasto jest pyszne i łatwe do wykonania DZIEKUJE
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowało:) Pozdrawiam:)
UsuńJak to robicie, że po dodaniu 3 szklanek mąki ciasto nie jest zbyt gęste? mnie robi się jedna wielka pulpa, której nawet nie da się wymieszać...(dodaję ok. 0,5 szkl mleka)
OdpowiedzUsuńMi zawsze wychodzi. Nie mam problemów z wymieszaniem ciasta, choć owszem jest gęste, ale po upieczeniu jest dokładnie takie, jak pisałam we wstępie. Nie dodaję żadnego mleka dodatkowo. Dynia ma dużo soku
Usuńmi też nie wychodzi
OdpowiedzUsuńtzn przed chwilą wstawiłam do piekarnika ale nie bylo opcji by dodać te 3 szklanki mąki, dąlam połowę tego
zobaczymy co z tego będzie
ale czarno to widze, ciasto nawet nie rośnie
Ciasto wychodzi gęste, ale po upieczeniu wychodzi pyszniutkie, wilgotne i mięciutkie i wszyscy się nim zajadają ze smakiem i pytają o przepis. I to wszystko wg przepisu podanego powyżej, składniki też tak jak powyżej. Jedna szklanka mąki pszennej to 170 g
Usuńpyszne! przypomina smak piernika. ciasto faktycznie gęste, mieszałam ręką ale później pięknie wyrasta.
OdpowiedzUsuńMam wrażenie, że jakiegoś składnika brakuje w tym przepisie.. Po dodaniu mąki ciasto zrobiło się wręcz suche, posklejane (dałam 3x170g mąki), nie dało się go wymieszać. Gęste, to zrobiło się dopiero po dodaniu szklanki(!) mleka. Może powinno się ją właśnie dodać? Dopiero wtedy mogłam je wymieszać i to tylko ręcznie, mikser nie dał rady. Włożyłam właśnie do piekarnika i zobaczymy co z tego wyjdzie ;]
OdpowiedzUsuńI tak dla ścisłości, nie wiem jakiej szklanki używasz, ale standardowa szklanka to ok. 250g mąki a nie 170...
Kasia
Jesteś w błędzie - szklanka mąki to 170 g, a jesli mąkę ważyłaś wg tego, co napisałaś i sypnęłaś do ciasta 750 g mąki , zamiast 510 gram to się nie dziwię, że ciasta nie mogłaś wymieszać. Faktycznie nie wiadomo, co z niego wyjdzie i jeszcze z z dodatkiem tego mleka. Składniki sa podane jak trzeba. Mi wyszło takie ciasto jak na zdjęciu, miekkie, wilgotne i pyszne. Owszem - surowe nie było lejące, ale nie było problemów z jego mieszaniem. A wracając do pojemności szklanki, to standardowa szklanka ma 250 ml objętości, co w żadnym razie nie równa się wadze produktów w niej zawartych, bo różne produkty objętościowo takie same, ważą inaczej, np 1 szklanka ( o objętości 250 ml ) zawiera 170 g mąki pszennej, ale 1 szklanka mąki ziemniaczanej to już 190 gram, a krupczatki 210 g. Szklanka cukru to 220 g. W żadnym wypadku liczby określającej objętość nie można równać z wagą produktów, które się w niej znajdują!! Mam nadzieję, że ciasto jednak się uda:) A
UsuńNie, jak napisałam dałam 3x170g więc 510g mąki, bo wcześniej przeczytałam komentarze :) Ciasto co prawda wyszło super, mięciutkie i puszyste. Moja waga po wsypaniu niepełnej szklanki mąki pokazuje 230g, to w takim razie nie wiem co ja mam za szklankę. Moja Babcia też mnie uczyła, że szklanka to mniej więcej 250g mąki i we wszystkich przepisach się tego trzymam i zawsze dobrze na tym wychodzę ;] Także przepis zapisuję, ale jednak będę lać tego mleka ;)
OdpowiedzUsuńPS. A Ty nie dolewając mleka, masz ciasto takiej gęstości jak mniej więcej kruche? Wylepiasz nim potem blachę, czy udaje Ci się je łatwo rozprowadzić? Może faktycznie miałam nim "wylepić" blachę zamiast dolewać tego mleka..
Kasia
Tą wagę produktów można sprawdzić w każdym przeliczniku kulinarnym. A co do ciasta, cieszę się, że mimo przygód jednak się udało!:)
UsuńJa moim nie wylepiam formy. Ono jest gęstsze od ciasta takiego np na babke ucieraną. Z miski wygarniam go łopatką i muszę go trochę tą łopatką rozprowadzić, bo samo nie chce się równomiernie rozlewać po formie, ale poza tym nie przypominam sobie, abym miała przy nim jakis większe utrudnienia.
Pozdr A
ehhh...., zrobiłam. Oczywiście nie obyło się bez przygód. Mniej więcej w połowie dodawania mąki, kiedy mój mikser zaczął rzęzić, dopadły mnie rozterki, czy aby na pewno wszystko dodałam!? No więc co? Ciągnę laptopa jedna ręką, drugą nadal miksując.... i tak oto po odwróceniu głowy w stronę miksera z powrotem okazało się, że ciasto jest w całej kuchni (niechcący za bardzo wysunęłam łopatki z miski). Potem, trzymając łopatki miksera już w ręce, celem wyjęcia, niechcący nacisnęłam 1 bieg i poturbowałam sobie palce.... No, ale... już jest, jeszcze nie próbowałam, czekam aż wystygnie, by jeszcze je lukrem potraktować. Faktycznie, potwierdzam, ciasto bardzo gęste. W ostatnim etapie dodawania mąki musiałam użyć rąk, później po dodaniu dyni - łyżki.
OdpowiedzUsuńpo dodaniu dyni ciasto robi się dużo rzadsze, więc nie ma problemu z jego mieszaniem
OdpowiedzUsuńzrobiłam, tylko nie dałam bakalii bo mi się do sklepu już nie chciało lecieć, ja dałam 4 jajka bo rzeczywiście jest gęste ciasto ale za to jakie pyszne i pulchniutkie ;) Sama myślałam, że z tak gęstego ciasta nie wyrośnie ale się pozytywnie zaskoczyłam ;) Dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńWyszło super, juz dwa razy. Wyjątkowy kolor :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie siedzi w piekarniku,mam nadzieję,że się uda.To moje pierwsze ciacho z dyni.
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj pierwszy raz ciasto z dyni,właśnie z Twojego przepisu. Dodałam 1jajko i trochę więcej bakalii ( owoce kandyzowane), bo mam trochę większą foremkę . Urosło cudnie ,rewelacja . Polecam przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto się udało. W niedługim czasie podam przepis na kolejne ciasto dyniowe - jak na mój gust i tych, co go juz próbowali - przesmaczne! Więc zapraszam po kolejny sprawdzony przepis na ciasto z dynią! Pozdrawia A :)
UsuńNawet jak gęste to musi urosnąc po dodaniu tak dużej ilosci proszku i jeszcze sody .Ja mam przepis na ciasto z 1 łyżeczką sody i jest ok z tym ze maki mam 2 szklanki a oleju pół i do tego 2 jaja i poł szklanki cukru oraz 0.5 l sloik pieczonej dyni a dosmaczam różnie raz z kakao raz z cynamonem czasami z makiem
OdpowiedzUsuńDynia czyli samo zdrowie! ;)
OdpowiedzUsuń