niedziela, 6 października 2013

Niemiecka zupa ziemniaczana

Niemiecka zupa ziemniaczana
 




Niemiecka, bo taki przepis znalazłam w jakiejś starej gazetce, i tam widniała właśnie taka nazwa. Przepis sporo zmodyfikowałam i wyszła pyszna zupa ziemniaczana, nie wiem, czy niemiecka czy nie, ale trzeba jakoś odróżniać zupy ziemniaczane, które gotuję, więc zostało, że niemiecka:). Niemcy równie często i chętnie jadają ziemniaki, jak i my Polacy. Pod różnymi postaciami. A kartoflanka jest tam równie popularna, co i u nas.
Zupy ziemniaczane gotuję dość regularnie, bo w domu wszystkim smakują. Są sycące i pożywne i odpowiednie na czas, który nastał. Na polu chłodek, a miseczka takiej zupy rozgrzewa i zapewnia energię.na dalszą część dnia. Zupę tą można podać dodatkowo z chlebem. 

 
  Składniki:
  • 80 dkg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • kawałeczek korzenia pietruszki
  • kawałeczek selera
  • biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 10 dkg chudego boczku
  • sól
  • pieprz 
  • zielenina do posypania
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki obrać ( po obraniu powinno ich być 80 dkg )
  • Obrać marchewkę, kawałek selera i pietruszki
  • Ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę w drobniejszą
  • Por  ( białą część ) pokroić w plasterki lub półplasterki
  • Cebule dość drobno posiekać
  • Na głębokiej patelni ( najlepiej typu wok ) rozgrzać olej. Dodać do niego cebulę i chwilę razem smażyć. Następnie dodać wszystkie pozostałe warzywa i smażyć ok 10 - 15 minut dość często mieszając
  • W tym czasie nastawić 2 litry wody  z zielem angielskim i listkiem laurowym ( lub bulionu warzywnego, choć ja zazwyczaj gotuję czystą wodę - a zupa i tak wychodzi aromatyczna i wyrazista bez dodatku kostek  )
  • Do gotującej się wody dodajemy podsmażone warzywa  i całość gotujemy ok 20 minut
  • Zupę solimy i doprawiamy pieprzem, a także majerankiem rozcierając go wcześniej w palcach
  • Na patelni rumienimy łyżkę mąki. lekko ja studzimy, a potem dolewamy do niej ok 100 ml zimnej wody. Mąkę z wodą dokładnie roztrzepujemy trzepaczką ( najlepiej rózgową, bo przy jej pomocy uzyskujemy gładki płyn bez grudek )
  • Wodę z mąką wlewamy do zupy i mieszamy. Całość zagotowujemy
  • Na patelni smażymy boczek pokrojony w kosteczkę do uzyskania rumianych skwarek
  • Do każdej miseczki z zupą dodajemy po łyżce skwarek i posypujemy siekana natka pietruszki
 Proponuję też inne zupy ziemniaczane, które znajdują się na moim blogu:

 
Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka


Zupa ziemniaczana krem - z porem i żółtym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz