Niemiecka zupa ziemniaczana
Niemiecka, bo taki przepis znalazłam w jakiejś starej gazetce, i tam widniała właśnie taka nazwa. Przepis sporo zmodyfikowałam i wyszła pyszna zupa ziemniaczana, nie wiem, czy niemiecka czy nie, ale trzeba jakoś odróżniać zupy ziemniaczane, które gotuję, więc zostało, że niemiecka:). Niemcy równie często i chętnie jadają ziemniaki, jak i my Polacy. Pod różnymi postaciami. A kartoflanka jest tam równie popularna, co i u nas.
Zupy ziemniaczane gotuję dość regularnie, bo w domu wszystkim smakują. Są sycące i pożywne i odpowiednie na czas, który nastał. Na polu chłodek, a miseczka takiej zupy rozgrzewa i zapewnia energię.na dalszą część dnia. Zupę tą można podać dodatkowo z chlebem.
Składniki:
- 80 dkg ziemniaków
- 1 marchewka
- kawałeczek korzenia pietruszki
- kawałeczek selera
- biała część pora
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki
- 2 litry wody lub bulionu warzywnego
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 10 dkg chudego boczku
- sól
- pieprz
- zielenina do posypania
- Ziemniaki obrać ( po obraniu powinno ich być 80 dkg )
- Obrać marchewkę, kawałek selera i pietruszki
- Ziemniaki pokroić w niezbyt dużą kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę w drobniejszą
- Por ( białą część ) pokroić w plasterki lub półplasterki
- Cebule dość drobno posiekać
- Na głębokiej patelni ( najlepiej typu wok ) rozgrzać olej. Dodać do niego cebulę i chwilę razem smażyć. Następnie dodać wszystkie pozostałe warzywa i smażyć ok 10 - 15 minut dość często mieszając
- W tym czasie nastawić 2 litry wody z zielem angielskim i listkiem laurowym ( lub bulionu warzywnego, choć ja zazwyczaj gotuję czystą wodę - a zupa i tak wychodzi aromatyczna i wyrazista bez dodatku kostek )
- Do gotującej się wody dodajemy podsmażone warzywa i całość gotujemy ok 20 minut
- Zupę solimy i doprawiamy pieprzem, a także majerankiem rozcierając go wcześniej w palcach
- Na patelni rumienimy łyżkę mąki. lekko ja studzimy, a potem dolewamy do niej ok 100 ml zimnej wody. Mąkę z wodą dokładnie roztrzepujemy trzepaczką ( najlepiej rózgową, bo przy jej pomocy uzyskujemy gładki płyn bez grudek )
- Wodę z mąką wlewamy do zupy i mieszamy. Całość zagotowujemy
- Na patelni smażymy boczek pokrojony w kosteczkę do uzyskania rumianych skwarek
- Do każdej miseczki z zupą dodajemy po łyżce skwarek i posypujemy siekana natka pietruszki
Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka
Zupa ziemniaczana krem - z porem i żółtym serem
Komentarze
Prześlij komentarz