piątek, 27 grudnia 2013

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami


 






Piernik wg tego przepisu, jak na mój gust, wychodzi idealny. Wilgotny, pyszny w smaku, mocno korzenny. Można go w dowolny sposób udekorować. Ja użyłam lukru i do dekoracji kilka pierniczków upieczonych wg przepisu TUTAJ. Kupiłam też posypkę w kształcie śnieżynek i czekoladowe gwiazdki. 
Z podanej ilości wyszły dwa pierniki pieczone w dwóch keksówkach o rozmiarach: 12x25 i 10x30.
Piernik długo zachowuje świeżość i  swą wilgotność.
Góra piernika podczas pieczenia pęka, ale polukrowanie czy udekorowanie go niweluje te estetyczne niedoskonałości, a zresztą jego smak rekompensuje wszelakie niedoskonałości, choć czy pęknięte ciasto można uznać za niedoskonałe??? 

 


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka kakao
  • 5 jajek
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany (200 g)
  • szklanka powideł śliwkowych
  • 10 - 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • na lukier: 15 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 1 - 2 łyżki gorącej wody i kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
Sposób wykonania:
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawanymi kolejno żółtkami na puszystą masę
  • Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą przyprawą korzenną i kakao
  • Do masy maślano-żółtkowej dodawać partiami, nie przerywając miksowania, przesianą mąkę, śmietanę i powidła
  • Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Na pianę wsypać posiekane bakalie. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
  • Dwie formy keksówki wysmarować masłem, obsypać tartą bułką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 - 60 minut
  • Wyjąć z piekarnika,a po lekkim przestudzeniu pierniki wyjąć z form i wystudzić
  • Po całkowitym wystudzeniu polukrować lukrem wykonanym z ww składników. Lukru nie trzeba ucierać, wystarczy tylko dokładnie wymieszać składniki
  • Świeżo polukrowane ciasto można dowolnie udekorować. Ja użyłam do dekoracji niewielkich pierniczków w kształcie gwiazdek, posypki w kształcie śnieżynek, a także czekoladowych gwiazdek oraz laskę cynamonu
 

4 komentarze:

  1. Piękny pierniczek, dekoracja bombowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pięknie przyozdobiony!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym taki piernik :D Oj i to nawet nie w święta, ale już teraz!

    OdpowiedzUsuń