Piernik z powidłami
Piernik wg tego przepisu, jak na mój gust, wychodzi idealny. Wilgotny, pyszny w smaku, mocno korzenny. Można go w dowolny sposób udekorować. Ja użyłam lukru i do dekoracji kilka pierniczków upieczonych wg przepisu TUTAJ. Kupiłam też posypkę w kształcie śnieżynek i czekoladowe gwiazdki.
Z podanej ilości wyszły dwa pierniki pieczone w dwóch keksówkach o rozmiarach: 12x25 i 10x30.
Piernik długo zachowuje świeżość i swą wilgotność.
Góra piernika podczas pieczenia pęka, ale polukrowanie czy udekorowanie go niweluje te estetyczne niedoskonałości, a zresztą jego smak rekompensuje wszelakie niedoskonałości, choć czy pęknięte ciasto można uznać za niedoskonałe???
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie przyprawy do piernika
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka kakao
- 5 jajek
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany (200 g)
- szklanka powideł śliwkowych
- 10 - 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- na lukier: 15 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 1 - 2 łyżki gorącej wody i kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i dodawanymi kolejno żółtkami na puszystą masę
- Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą przyprawą korzenną i kakao
- Do masy maślano-żółtkowej dodawać partiami, nie przerywając miksowania, przesianą mąkę, śmietanę i powidła
- Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na ciasto. Na pianę wsypać posiekane bakalie. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
- Dwie formy keksówki wysmarować masłem, obsypać tartą bułką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 50 - 60 minut
- Wyjąć z piekarnika,a po lekkim przestudzeniu pierniki wyjąć z form i wystudzić
- Po całkowitym wystudzeniu polukrować lukrem wykonanym z ww składników. Lukru nie trzeba ucierać, wystarczy tylko dokładnie wymieszać składniki
- Świeżo polukrowane ciasto można dowolnie udekorować. Ja użyłam do dekoracji niewielkich pierniczków w kształcie gwiazdek, posypki w kształcie śnieżynek, a także czekoladowych gwiazdek oraz laskę cynamonu
Piękny pierniczek, dekoracja bombowa :)
OdpowiedzUsuńJak on pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńale pięknie przyozdobiony!
OdpowiedzUsuńJadłabym taki piernik :D Oj i to nawet nie w święta, ale już teraz!
OdpowiedzUsuń