Placki z cukinii z ziemniakami i serem żółtym

Placki z cukinii z ziemniakami i serem żółtym




To bardzo smaczna wersja placków. Tym razem cukinia z ziemniakami z dodatkiem sera żółtego. Placki są przepyszne, a z dodatkiem jogurtowego dipu smakują na prawdę świetnie. Takie placuszki to alternatywa dla innych dań postnych. Zawsze lubiłam placki ziemniaczane, a takie placuszki to odmiana od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Zachęcam do wypróbowania.

 

Składniki:
  • 35 dag surowych ziemniaków
  • 35 dag cukinii
  • 5 dag sera żółtego
  • jajko
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Cukinie myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy
  • Cukinie, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarełku o dużych oczkach
  • Całość solimy i zostawiamy na kilka minut, aby warzywa puściły sok. Odcedzamy wodę ( ja daję warzywa na duże sitko i czekam aż się odsączą)
  • Do warzyw dodajemy starty ser żółty, jajko, mąkę i mąkę ziemniaczaną
  • Wciskamy ząbki czosnku i doprawiamy pieprzem
  • Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony, aż placki ładnie się zbrązowią. Przewracamy, gdy placki są już ładnie zrumienione z jednej strony, inaczej mogą się rozpadać
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku
  • Można podawać z dipami. Przepis na prosty dip jogurtowy (KLIK)

Komentarze