wtorek, 1 kwietnia 2014

Sycąca zupa ziemniaczana

Sycąca zupa ziemniaczana




Zupa ziemniaczana jest  u nas chętnie jadana. Robię kilka jej odmian. Tym razem ugotowałam sycącą zupę ziemniaczaną z kiełbasą i boczkiem. Przygotowanie jest bardzo proste, a całość smakuje wyśmienicie.
Na dole posta podam też odnośniki do innych zup ziemniaczanych, które gotuję.

Składniki:
  • 2 litry wody
  • 600 - 700 g ziemniaków
  • jedna średnia marchewka
  • kawałek selera
  • pół korzenia pietruszki
  • biała część pora
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 20 dag chudego boczku
  • 20 dag ulubionej kiełbasy ( ja daję wiejską )
  • liść laurowy
  • majeranek 
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie 2 łyżki bulionu wegetariańskiego ( bez konserwantów )
Sposób wykonania:
  • Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę: marchew, pietruszkę i seler w mniejszą, a ziemniaki w większą. Por kroimy w cienkie półplasterki
  • 2 litry wody zagotowujemy i wrzucamy do niej warzywa. Dodajemy ziele i liść laurowy, gotujemy ok 30 minut
  • Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojony w kostkę i przysmażony na patelni boczek ( bez tłuszczu ) oraz pokrojoną w plasterki lub półplasterki podpieczoną na patelni kiełbasę. Wszystko razem gotujemy ok 10 minut doprawiając w tym czasie zupę bulionem wegetariańskim ( opcjonalnie ). A następnie doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i majerankiem. Chwilę jeszcze gotujemy
  • Można podawać z pieczywem
  • Jeśli do zupy dodajemy bulion wegetariański to należy zupę dosalać bardzo ostrożnie, bo bulion jest słony
A oto przepisy na inne zupy ziemniaczane:
  
 

6 komentarzy:

  1. Kolejny przepis wypróbowany , powiem tak, rzadko się zdarza, a może jeszcze się nie zdarzyło żeby po zupie został tylko pusty garnek. Prosta, tania zupa w smaku super, czasami te proste rzeczy są przez nas tak mało doceniane. Każdy wieczór zaczynam od wejścia na ten blog, mam nadzieję że to nie uzależnienie......Pozdrawiam Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Dzięki za miły wpis:). Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów i że zupa smakowała. Masz rację, że te proste potrawy są czasem przez nas niedoceniane, a przecież smaczne i co też ważne szybkie w wykonaniu. Zapraszam do dalszych odwiedzin. Mam nadzieję, ze jeszcze nie raz się zainspirujesz jakąś moją propozycją:) Pozdrowienia Anika

      Usuń
  2. Do zupy użyć 60-70 g ziemniaków, czy 60-70 dag ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 600 - 700 g oczywiście. Pomyłka. Już poprawiłam:)

      Usuń
  3. Proste, tanie... a jakie smaczne:) od dłuższego czasu, zanim coś ugotuję, najpierw zaglądam na blog żeby się zainspirować. Dziękuję za świetne przepisy. Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa:). Cieszę się, że do mnie zaglądasz i korzystasz z moich przepisów. To dla mnie motywacja do dalszych publikacji. Zapraszam i pozdrawiam:) Anika

      Usuń