poniedziałek, 23 czerwca 2014

Dżem z agrestu

Dżem z agrestu




Dziś przyszła kolej na kolejny przepis na domowe przetwory. Tym razem dżem z agrestu. Pewno nie każdy agrest lubi. Ja tak i dlatego robię z nim kompoty i dżemy. Znam ten smak od dzieciństwa, bo rodzice mieli całe pole obsadzone tym owocem. Oczywiście najlepszy do jedzenia na surowo jest taki dojrzały, pożółkły i już miękki. Smakuje jak dobry cukierek. Zielony, ten który wykorzystujemy na przetwory jest kwaśny i średnio nadaje się do jedzenia w stanie nieprzetworzonym. Ale za to agrest ma bardzo dużo właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Wystarczy poczytać, aby się przekonać, czy warto włożyć nieco pracy w przygotowanie zimowych zapasów z agrestu. 
Przepis na kompot z agrestu jutro.
Z 1 kg agrestu wychodzą 4 niewielkie słoiczki dżemu.

 

 

Składniki:
  • agrest
  • cukier  ( na 1 kg owoców używam ok 25 - 30 dag cukru )
Sposób przygotowania:
  • Agrest oczyszczamy, usuwamy końce, myjemy i odsączamy
  • Owoce umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Garnek przykrywamy - owoce szybciej zmiękną. Podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając, aż owoce zmiękną i puszczą sok
  • Garnek odkrywamy i na niewielkim  ogniu gotujemy ok 2 godziny, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję. Należy często mieszać, aby dżem nie przywarł do dna i nie przypalił się
  • Gdy dżem uzyska odpowiednią gęstość napełniamy nim wysterylizowane słoiczki i zakręcamy. Pasteryzujemy w temperaturze ok 95 st ok 15 minut ( dno garnka wykładamy ściereczką i nalewamy tyle wody, aby nie sięgała ona do zakrętek. Słoiki wkładamy do podgrzanej już wody  )
Pasteryzacja słoików:  słoiki i zakrętki myję, chwilę osuszam, aby ściekła z nich woda i wkładam do piekarnika. Nagrzewam go do temp 120 stopni. Słoiki pasteryzuję ok 10 - 15 minut, aż całkowicie odparuje z nich woda

Polecam też:



6 komentarzy:

  1. Szukam właśnie pomysłu co zrobić z moim agrestem, dżem brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze małe słoiczki :) A dżemu z agrestu tak strasznie dawno nie jadłam, teraz będzie za mną chodził...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A agrest niestety już się kończy:(

      Usuń
  3. ale dżemu z czerwonego agrestu i czarnej porzeczki nic nie przebije , w smaku lepszy niż powidła śliwkowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo proszę o Pani opinię, gdzieś w sieci spotkałam się z wpisem że agrest na przetwory powinien być nie dojrzały bądż mało dojrzały. Czy to prawda, nigdy prócz jedzenie z tzw. krzaka nie robiłam nic z agrestu, a mam go wielkie ilości na działce mamy i cioci do mojej dyspozycji. Chciałabym z niego zrobić np. dżem ale teraz jest on raczej dojrzały. Czy w Pani opinii można coś z niego teraz zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie spotkałam się z taką opinią, że nalezy przetwarzać agrest niedojrzały. Wydaje mi się, że z dojrzałego agrestu będą równie smaczne konfitury, jesli nie smaczniejsze, bo agrest nabiera wraz z dojrzewaniem słodkości i oprócz lepszego smaku na pewno dodamy do owoców znacznie mniej cukru, więc konfitura będzie tez zdrowsza. Ja ostatnio uzywam do dżemów naturalnej pektyny jabłkowej. Produkt zdrowy i naturalny. Łatwo zagęszcza dżemy czy frużeliny. I zwykle dodaję wtedy znacznie mniej cukru. Pozdrawiam:-) A

      Usuń