wtorek, 24 czerwca 2014

Kompot z agrestu na zimę

Kompot z agrestu na zimę





Dziś kolejny przepis z agrestem w roli głównej. Tym razem kompot na zimę. Polecam ten zdrowy i całkiem smaczny owoc.





Składniki:
  • dowolna ilość agrestu
  • na 1 kg owoców 20 dag cukru
  • na 1 kg owoców jakieś 600 - 700 ml wody
Sposób wykonania:
  • Agresty oczyszczamy, obieramy z końcówek i myjemy. Odsączamy
  • Tak przygotowane owoce wkładamy do wysterylizowanych słoików. Nie powinny sięgać do samej góry ( zostawiamy ok 2 - 2,5 cm do górnej krawędzi słoika )
  • Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem. Chwilę razem gotujemy
  • Gorącą zalewą zalewamy słoiki z agrestem, tak, aby owoce zostały przykryte i natychmiast zakręcamy
  • Pasteryzujemy ok 15 minut. Garnek wykładamy ściereczką i zalewamy wodą. Podgrzewamy, aby uzyskać temp wody mniej więcej taką, jaką mają słoiki. Wkładamy słoiki i pasteryzujemy w ok. 95 stopniach
  • Słoiki wyjmujemy z wody, studzimy i następnie wynosimy w chłodne miejsce
 Pasteryzacja słoików:  słoiki i zakrętki myję, chwilę osuszam, aby ściekła z nich woda i wkładam do piekarnika. Nagrzewam go do temp 120 stopni. Słoiki pasteryzuję ok 10 - 15 minut, aż całkowicie odparuje z nich woda

Polecam też:
 



 

4 komentarze: