Kruche ciasteczka migdałowe
Dziś propozycja świąteczna, choć nie tylko. takie ciasteczka można wcinać nie tylko na święta, choć na ten świąteczny czas pasują wyjątkowo. Kruche, pachnące migdałami małe co nieco. Do kawki czy na podwieczorek.
Ja migdały mieliłam razem z brązową łupką. Do posypania gotowych ciasteczek użyłam cukru pudru zmieszanego z cynamonem.
Polecam tez bardzo smaczne austriackie rogaliki migdałowe ( KLIK ).
Składniki: ( na ok 40 - 45 sztuk )
- 250 g mąki pszennej
- 180 g masła ( chłodnego )
- 75 g cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- kilka kropli aromatu migdałowego
- szczypta soli
- do posypania : cukier puder+ cynamon
- Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużej miski. Przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, zmielone migdały, szczyptę soli i kilka kropel aromatu. Ze składników zagniatamy szybko ciasto, formujemy na kształt grubego wałka a następnie owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki
- Po godzinie ciasto wyjmujemy , dzielimy na 4-5 części. Po kolei każdą część rozwałkowujemy ( ale nie bardzo cienko ) i wycinamy foremkami ciasteczka. Resztki ponownie zagniatamy. W razie, gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypujemy go mąką. Wałek również możemy oprószyć mąką
- Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy na termoobiegu do ładnego zrumienienia ( u mnie trwało to ok 22 - 23 minuty - ale piekarniki są różne, wiec należy obserwować ciasteczka )
- Po lekkim przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem połączonym z cynamonem
Mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na święta a jeślo świetach mowa to Zapraszam przy okazji na Candy do mnie :)
i tak świątecznie się od razu zrobiło! piękne ciasteczka
OdpowiedzUsuńrobiłam coś podobnego z bakaliami, które akurat miałam w domu, wychodzą pyszne, a jaki zapach :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka a ostatnio to mam na ich punkcie bzika :-) Twoje wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńach te Twoje świąteczne zdjęcia, ciacha oprószone cukrem stworzyły zimowo-świąteczny klimat :)
OdpowiedzUsuńmuszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy,mają tyle smaku ile serca wlozonego do potraw.
OdpowiedzUsuńDzięki:-)
Usuńa czy można je robić już czy jednak trochę później - jeśli mają być na święta?
OdpowiedzUsuńciągle zastanawiam się jak zmielić migdały, skoro nie mam młynka, a blenderem jednak się obawiam...
Jak mają być na święta to trzeba piec przed samymi świętami. Ja mielę w maszynce do mięsa, która ma też metalowe wkładki do tarcia na wiórki, duże i małe. Ja ścierałam na tym tarełku z małymi otworkami. Pozdr
UsuńMniam, migdałowe muszą być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają. Spróbuję zrobić je w wersji bezglutenowej ... może się uda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasteczka;)))
OdpowiedzUsuńOj pychotka !! Migdałowe ciasteczka - fantastyczne na święta :)
OdpowiedzUsuń